Hlavní obsah

„Naše krev je levnější než voda.“ Irák zuří kvůli Trumpovým milostem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Milost pro bývalé zaměstnance bezpečnostní agentury Blackwater, kteří při střelbě v Bagdádu v roce 2007 zabili 14 civilistů, vyvolala v Iráku pobouření.

Článek

Milost bývalým zaměstnancům bezpečnostní agentury udělil americký prezident Donald Trump. Irácké ministerstvo zahraničí už vyzvalo Spojené státy, aby rozhodnutí přehodnotily. Kroky kritizuje i Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), informuje agentura AFP.

Incident z roku 2007 je považován za jeden z nejhorších momentů invaze do Iráku. Mnoho Iráčanů považovalo odsouzení pachatelů za vzácnou příležitost, jelikož občané USA přijali odpovědnost za páchaná zvěrstva.

Obyvatelé Bagdádu, kteří hovořili s britským listem The Guardian, popsali oznámení odcházejícího amerického prezidenta jako „krutou facku“ a urážku.

„Už dávno jsem ztratil veškerou naději,“ uvedl důstojník irácké policie Fáris Sádí, který střelbu v centru Bagdádu před 13 lety vyšetřoval. Podle člena vládní komise pro lidská práva Alího Bajátího milost připomíná, že vojáci a ozbrojenci ve službách západních vlád porušovali v Iráku mezinárodní právo. „(Spojené státy) svým vojákům poskytují imunitu a současně tvrdí, že chrání lidská práva.“

Podobně zareagovala také bývalá spolužačka jednoho ze zabitých, studenta medicíny Ahmada. „Američané k nám, Iráčanům, nikdy nepřistupovali jako k sobě rovným,“ řekla AFP. „Pokud jde o nás, naše krev je levnější než voda a naše požadavky na spravedlnost a odpovědnost jsou pouze nepříjemností.“

Podle OHCHR může milost vést k pocitu beztrestnosti v případech porušení lidských práv a „povzbudit další osoby k páchání takových činů v budoucnosti“. Úřad OSN vyzval Spojené státy, „aby obnovily potírání beztrestnosti v případech významných porušení lidských práv a mezinárodního humanitárního práva“.

„Stále si pamatuji svého profesora hematologie na bagdádské univerzitě (který byl přítomen na místě masakru spolu se svou rodinou), když se vrátil k životu poté, co byly zabity jeho dvě děti a manželka. Téměř ztratil rozum. Jedním z důvodů, proč přežil, bylo odsouzení vrahů,“ vyjádřil se k situaci irácký aktivista za lidská práva Haidar Salman. Ten mimo jiné naznačil, že by Bidenova administrativa měla udělení milostí zrušit.

Čtyři bývalí členové agentury Blackwater byli za střelbu v Bagdádu souzeni ve Spojených státech. V roce 2014 soud vyměřil jednomu z mužů doživotí a zbylým třem tresty 30 let odnětí svobody. Trojici mužů pak soud v roce 2019 zkrátil trest o polovinu.

Nicholas Slatten si tedy odpykával doživotní trest, jeho kolegové Paul Slough, Evan Liberty a Dustin Heard pak tresty od 12 do 15 let. Díky milosti však zřejmě budou propuštěni.

Před soudem bývalí členové ochranky uvedli, že diplomatický konvoj, který chránili, čelil útoku a oni stříleli v sebeobraně. Iráčané uváděli, že strážci začali náhodně střílet na kolemjdoucí poté, co v blízkosti konvoje dopadla minometná střela.

Po incidentu irácké úřady odebraly agentuře Blackwater, která se starala o ochranu amerických diplomatů v Bagdádu, licenci. Agentura se v následujících letech spojila s dalšími společnostmi a změnila jméno. V Iráku tak stále působí pod novým názvem Olive Group.

Reklama

Související témata:

Doporučované