Hlavní obsah

Naše představa, kde může existovat život, se neustále posouvá, říká polární vědkyně

Dvě minuty z Výzvy s Marií Šabackou: Naše představa, kde může existovat život, se neustále posouvá.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Víme, že existuje život i pod povrchem ledovce, kde jsou ty podmínky úplně jiné než na povrchu. Nedopadá tam sluneční záření, není tam třeba ani kyslík, je tam vysoký tlak, je tam vysoké množství solí, to posouvá naše hranice chápání, v jakých podmínkách může existovat život,” říká ve Výzvě polární vědkyně Marie Šabacká.

Článek

Na Arktidu a Antarktidu se v rámci svého výzkumu vydává pravidelně už několik let. Výzkum života v extrémně studeném prostředí podle Marie Šabacké pomáhá pochopit, jak vypadal a vyvíjel se život v minulosti, kdy Země byla mnohem chladnější. Využít by se ale mohl i ke studii, jak by potenciálně mohl vypadat život mimo naši planetu.

Celý pořad Výzva s mikrobioložkou Marií Šabackou:

Česká expedice na tropický ledovec má ambiciózní cíl, najít nový druh živočicha.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Výsledky výzkumů mají i praktičtější využití. „Organismy, které žijí na těch ledovcích, jsou přizpůsobeny podmínkám, které tam jsou. Je tam třeba vysoké UV záření, proti němuž se musí bránit. V důsledku toho produkují různé látky, které mají potenciálně i využití v průmyslu. Třeba látky, které chrání proti UV záření, se využívají v kosmetickém průmyslu,” vysvětluje ve Výzvě Marie Šabacká.

Kam se posouvá výzkum ledovců? Proč je důležité zkoumat tropické ledovce a co všechno si musí sbalit polární vědec na cestu?

Podívejte se na celou Výzvu s vědkyní Marií Šabackou.

Reklama

Související témata:

Doporučované