Hlavní obsah

Jurečky jsem se nechtěl dotknout. Strana je ale jednotná, říká nový šéf lidovců

Výzva s Markem Výborným: Jakým směrem se vydají lidovci pod novým předsedou?Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Po sjezdu už nejsem tak neznámý politik,“ věří nový předseda lidovců Marek Výborný. Podle něj neokoukanost nového vedení brzo odpadne. A v nadsázce ve Výzvě dodává: „Dnes jsem si na nádraží v Pardubicích kupoval noviny a pán za pultem říká – dobrý den, pane předsedo, včera jsem vás sledoval.“

Článek

Lidovci se rozhodli stavět své další směřovaní na nových tvářích. O víkendu si na sjezdu navolili až na jednu výjimku zbrusu nové vedení. Výborný nahradil téměř po devíti letech v čele strany Pavla Bělobrádka.

Výborný už v pátek získal 256 hlasů delegátů a s velkou převahou tak porazil někdejšího ministra zemědělství Mariana Jurečku (124 hlasů).

Nový předseda mluví o tom, že jeho strana má voličský potenciál 10 procent. „Jsem přesvědčen, že musíme být srozumitelní a přesvědčiví. A pracovití. A přicházet s konkrétními návrhy, za kterými budou voliči vidět své rodiny,“ odhaluje strategii Výborný.

Spojovat se s jinými stranami před volbami do Poslanecké sněmovny nechce. „Jsme suverénní strana. Spojovaní vylučuji,“ odmítl rázně takovou možnost nový předseda.

Spory s Jurečkou zažehnány

Výborný se na sjezdu ostře pustil do předchozího vedení strany. Narážel především na koalici s hnutím ANO ve vládě Bohuslava Sobotky v letech 2013 až 2017, kde byl Jurečka ministrem zemědělství.

„Vstoupili jsme do vlády, kde jsme koaličnímu partnerovi pomáhali s dotacemi na biopaliva, se zásahem do médií, tolerovali jsme dotační podvod a spolkli jsme i daňový fígl s dluhopisy. Tak se nechová hodnotová strana,“ prohlásil.

S bývalým prvním místopředsedou Jurečkou si prý svoji kritiku na adresu někdejšího vedení vyříkal. Reakce protikandidáta, který poté odmítl kandidovat do širšího vedení, ho prý mrzela.

„Jsem přesvědčen, že když si chyby nepřiznáme, tak potom nemůžeme růst. Tady došlo k nepochopení nebo dezinterpretaci mých slov. Nikdy bych si nedovolil někoho z našich členů obviňovat, že se nějak obohacovali. S Marianem Jurečkou jsem měl v neděli delší rozhovor a jedeme vedle sebe,“ dodal nový předseda.

Vadí mu, že Jurečka není ve vedení KDU-ČSL? Proč je podle něj potřeba bránit tradiční rodinné hodnoty? Čím konkrétně chce přilákat voliče a pozvednout stranu z pětiprocentní hranice volitelnosti do Sněmovny?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované