Hlavní obsah

Naše zdravotnictví nesmí zkolabovat, tvrdí Babiš. Ochranné pomůcky ale stále chybí

Foto: Pixabay

Praktičtí lékaři stále nemají dostatek ochranných pomůcek. (Ilustrační foto)

Reklama

Už druhý týden čelí Česko pandemii koronaviru COVID-19. Pro boj s virem je potřeba zajistit ochranné pomůcky pro zdravotníky v nemocnicích, ale i praktické lékaře. Kromě toho je potřeba ochránit ty, které nemoc podle statistik ohrožuje nejvíce, tedy staré a nemocné. Jak se ale ukazuje, vláda zatím nikomu z těchto dvou oblastí žádnou pomoc neposkytla.

Článek

Posledních čtrnáct dní premiér Andrej Babiš tvrdí, že důvody, proč to Itálie „nezvládá“, jsou mírná opatření a pak zahlcení zdravotnického systému. To se přesně Česku podle premiéra nesmí stát, vše ale zatím nasvědčuje, že vláda nedělá kroky, aby tomu předešla.

Kolaps českého zdravotního systému je totiž podle předsedy Sdružení praktických lékařů velmi reálný. „Praktičtí lékaři jsou důležití v tom, že dělají třídiče pacientů. Rozdělují ty, kteří mají zůstat doma a závažné případy posílají do nemocnice, pokud ale nebudeme moci ordinovat, všichni půjdou rovnou do nemocnic a systém se zahltí,“ vysvětluje předseda praktických lékařů Petr Šonka.

„Nemáme nic”

Jedna ordinace v Mostě už zavřela, protože neměla žádné ochranné pomůcky. „Bylo nám slíbeno, že nám ministerstvo pošle roušky, následně se nám omluvili, že mají jenom tři tisíce, které dají krajské nemocnici a záchranné službě, takže na praktické lékaře nezbylo nic,“ vysvětluje Seznam Zprávám Roman Houska, praktický lékař ordinující v Mostu. „V pátek jsme dostali pouze tři respirátory od Sdružení praktických lékařů, to nám vydrželo na jeden den ordinování, takže teď jsme museli zavřít a snažíme se práci řešit z domova,“ doplnil.

Seznam Zprávy se ale zeptaly dalších 14 ordinací, aby sdělily, kolik ochranných pomůcek mají a zda dostaly od státu slibované dodávky respirátorů a roušek. Jediná ordinace, která od státu dostala v úterý respirátory, je ordinace Řepy, kde jsou dva lékaři a dvě zdravotní sestry. Vláda jim ale poskytla pouze tři respirátory, což znamená, že mohou ordinovat jenom jeden den. Vláda rovněž neposkytla podle prezidenta lékárnické komory Aleše Krebse nic lékárnám, i když o to prosili už na konci února.

Dezinfekce z prostředků na mytí podlah

Podle předsedy praktických lékařů je ale celá řada pracovníků, kteří potřebují ochranné pomůcky, aby mohli vykonávat svou práci pro ostatní, včetně poskytovatelů sociálních služeb.

„Jestli to sem někdo zavleče, tak se vezeme. Ti starouškové to neustojí. Nejde jen o to, že jim je víc než 65 let, ale máme tu i ležící pacienty a nemocné, kteří bojují sami o sobě. Případný koronavirus by jejich stav zpečetil,“ shrnuje Marcela Kačalová, ředitelka Domova sociálních služeb v Meziboří. V domově se momentálně stará o 122 pacientů 113 zaměstnanců.

Ke stejnému závěru dochází pracovník pražského hospice Cesta domů Pavel Klimeš. „Musíme chránit naše klienty, ale nemáme k tomu žádné relevantní prostředky. Dokážete si představit, kdyby byl někdo z terénních pracovníků bezpříznakově nakažený koronavirem? Je to pro ně fatální,“ popisuje. V domácí hospicové péči mají momentálně 19 pacientů a dalších dvacet seniorů v terénní pečovatelské službě.

Marcela Kačalová nejprve popisuje ideální stav. „Máme tu zhruba 240 lidí. Každý z nich by měl mít tři jednorázové ústenky na den. Tedy dohromady něco kolem sedmi set roušek denně,“ vypráví. Reálný stav je podle ní úplně jiný. „V pondělí ráno přišla zásilka 150 roušek. Kdy přijde další, zatím nevíme,“ doplňuje Kačalová. Když domov vyčerpal veškeré své zásoby, tak si je zdravotní sestry začaly shánět samy a od počátku týdne si je začaly samy šít.

„V litvínovském domově sociálních služeb chybí i jednorázové obleky, ochranné brýle. Respirátor není ani jeden. Krajská hygiena nám radila, že dezinfekci na kůži si máme vyrobit z prostředků na mytí podlah,“ popisuje ředitelka Domova sociálních služeb v Meziboří.

I v Cestě domů dělají, co můžou. Momentálně mají 150 jednorázových ústenek, což může pár dní vydržet. „Megaprůšvih je dezinfekce rukou. Té je extrémní nedostatek a není kde sehnat. Mám posledních pět litrů, která se musí rozdělit mezi 30 zdravotníků,“ oznamuje Pavel Klimeš.

Terénní a ambulantní služby nemají nic

Seznam Zprávy mají k dispozici zprávu Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Jednotliví krajští koordinátoři sepsali k pondělnímu ránu report ze svých krajů. Vladimír Vopelka z Ústeckého kraje píše, že z požadovaných 116 tisíc respirátorů poslalo Ministerstvo zdravotnictví 3480, tedy jen tři procenta. A to Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a záchrance. Sociálním službám ani jeden.

Stav v libereckém kraji popisuje Jan Gabriel, ředitel domova důchodců v Liberci. „Máme absolutní nedostatek roušek, respirátory také nejsou, stejně tak ochranné obleky a brýle,“ popisuje.

Realitu Plzeňského kraje pak popisuje Petr Kounovský z Domova sociálních služeb Libín. „Z požadovaných tří tisíc ústenek jsme dostali jenom 58 kusů, ale ani kraj to nezvládá, přenesli to na magistrát, kde si to máme vyzvednout. Je to děs,“ popisuje Kounovský.

V Královéhradeckém kraji ale situace není o moc lepší. „Minulý týden ve čtvrtek jsme byli všichni svolaní na kraj na krizovou poradu, kde nám bylo řečeno, že kraj disponuje jen tím, co dostane od státu, a my jsme na řadě až po zdravotnictví,“ píše Slavomil Štefan z Domova sociálních služeb Skřivany. Podle Jaroslavy Kotalíkové z G-centra v Táboře jsou na tom pak nejhůře terénní a ambulantní služby, kdy v řadě případů pracovníci nemají nic.

Problémy jsou i v Jihomoravském kraji, kde realitu shrnula Vlasta Hrabcová z Domova pro seniory Podpěrova. „Mnozí poskytovatelé služeb mají zásobu roušek tak na dva dny a se zásobami končí. Respirátory nemají žádné a dezinfekce dochází rovněž, roušky jsem začala šít z plátěných prostěradel,“ popisuje Hrabcová.

Reklama

Související témata:

Doporučované