Hlavní obsah

Naše země je plná, vzkázal Trump migrantům

Trump: Už vás nemůžeme přijímat.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Prudký nárůst ilegálních přechodů z Mexika do USA přetěžuje americké úřady, uvedl americký prezident na hranici s Mexikem.

Článek

Spojené státy už nemohou přijímat další ilegální migranty. Uvedl to podle agentury DPA americký prezident Donald Trump při návštěvě kalifornské hranice s Mexikem.

„Už vás nemůžeme přijímat,“ prohlásil Trump na adresu migrantů. „Naše země je plná,“ dodal.

Prudký nárůst ilegálních přechodů z Mexika do USA podle Trumpa přetěžuje americké úřady. „Je to kolosální nárůst a zahlcuje to náš imigrační systém,“ prohlásil prezident. „Na naší jižní hranici je skutečně stav nouze,“ uvedl rovněž.

Trump letos v únoru dekretem vyhlásil na hranici s Mexikem stav nouze s cílem obejít Kongres a získat přístup ke krizovým fondům, aby mohl na americko-mexickém pomezí postavit hraniční zeď. (O jejím budování informuje video v úvodu textu.)

To je jeden z jeho ústředních předvolebních slibů.

Video: Zeď na hranici s Mexikem

Jak Trump staví zeď na hranici s Mexikem.Video: T, Shutterstock.com, AP

Krátce před návštěvou hranice Trump pohrozil Mexiku hospodářskými sankcemi kvůli drogám, které se nelegálně dostávají z Mexika do USA.

Svého jižního souseda také znovu varoval, že uzavře hranice a zavede 25procentní cla na dovoz aut z Mexika, pokud tamní vláda poleví v zastavování ilegální migrace.

Reklama

Související témata:

Doporučované