Hlavní obsah

„Naši klekli na tu FAU Přerov,“ Babiš na nahrávce mluví o firmě, kterou zničila Finanční správa

Andrej Babiš na nahrávce mluví o firmě, kterou zničila Finanční správa.

 

Reklama

Anonymní skupina Julius Šuman zveřejnila v neděli na Twitteru nahrávku, která naznačuje, že Finanční správa pod vedením Andreje Babiše cíleně šla po přerovské firmě FAU.

Článek

Andrej Babiš nejspíš věděl o tom, že jeho podřízení z finančního ředitelství jdou po firmě FAU, s jejímiž obchodními zájmy se podle pátečních Hospodářských novin střetly zájmy jedné z chemiček patřících do konglomerátu Agrofertu.

Nasvědčuje tomu nedatovaná nahrávka, kterou jako další zveřejnila na Twitteru Skupina Šuman. Ta zveřejňuje nahrávky Babišových hovorů dlouhodobě a stála u zrodu aféry kolem spojení Babiše a novináře Marka Přibila, který svého času pracoval v Babišem vlastněné MF DNES.

„Naši klekli na tu FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavený účty, vagóny…“ říká Babiš na zveřejněné nahrávce. Dále mluví o firmě jako o zločinecké bandě, kterou koupil Tomáš Pitr a která dluží státu na daních až 200 milionů korun.

Firma FAU v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert vlastní sklad pohonných hmot. Precheza měla podle Hospodářských novin o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, zájem, FAU jej ale nechtěla prodat.

Nakonec skončila FAU po zásahu Finanční správy v konkurzu. Na společnost FAU se podle HN nejprve zaměřila Celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) stal ministrem financí.

Finanční správa kvůli zajišťovacím příkazům podle HN mezitím obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Tentýž den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 milionů.

Soud postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. FAU nyní bude po státu žádat náhradu škody. Faktem je, že insolvenční správce už rozprodává majetek firmy. Do insolvence je podle právního zástupce firmy Alfréda Šrámka přihlášeno 1,1 miliardy korun, miliarda z toho jsou pohledávky státu.

Reklama

Doporučované