Hlavní obsah

Násilí na nájemnících apartmánů pronajímaných ruskou ambsádou. Bývalý Putinův poradce byl možná zavražděn a další reportáže ze světa

Sledujte další díl Světa bez obalu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý Putinův poradce byl možná zavražděn, když se chtěl setkat s americkými orgány, tvrdí novinář.

Článek

Když byl bývalý Putinův poradce Michail Lesin nalezen v roce 2015 ve washingtonském hotelu mrtvev, byl jako důvod smrti podle oficiálního vyšetřování pád v opilosti. Nyní – doposud nezveřejněná pitevní zpráva, kterou získalo Rádio Svobodná Evropa – poukazuje na podezřelé detaily tohoto případu – včetně zranění, jež jsou podle některých forenzních expertů velmi neobvyklá a mohla spíše nasvědčovat vraždě než náhodnému úmrtí.

Hlavní město Kazachstánu bylo na počest odcházejícího prezidenta Nursultana Nazarbajeva přejmenováno na Nursultan. Některým Kazachům se to ale vůbec nelíbí.

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev nečekaně rezignoval na svou funkci, a to po 30 letech svého vládnutí. „Na jednu stranu je to škoda. Na druhou stranu to udělal ve správnou chvíli. Myslím, že by měl dát mladším lidem šanci,” říká v anketě jeden z místních obyvatel a druhý mu oponuje: „Nic se nezmění. Ani předtím se nic neměnilo. Vy si myslíte, že se něco změní? Všechno zůstane tak, jak to je. Nikdo se nestará o lidi.”

Uhodil mě do tváře a pak mě začal kopat, popisuje chování pracovníka agentury jeden z nájemníků apartmánů, které neoprávněně pronajímala ruská ambasáda v Praze.

Ruská státní agentura, jež obhospodařuje majetek ruského státu, začala v Praze pronajímat apartmány, které ale nepatří jí, ale České republice a které byly ruské straně poskytnuty pro ubytování diplomatů. Informaci přinesl nedávno Deník N a Rádio Svobodná Evropa natočilo o kauze reportáž.

Podívejte se, jak se vypadají oslavy perského nového roku Nourúz, který se slaví s příchodem jara.

Nourúz jsou perské předislámské oslavy jara. Konají se během jarní rovnodennosti a jsou v mnoha zemích po celém světě spojené s hostinami a zábavou. Podívejte se na reportáž z kyrgyzského hlavního města Biškeku.

Chtěli byste se stát profesionálním „sauna mužem”? V Čeljabinsku vás naučí, jak se provozuje tradiční ruská baňa.

Ivan Bajarintsev se vzdal života ve městě a rozhodl se vrátit k původnímu stylu života Rusů. V Čeljabinsku provozuje tradiční saunu a dokonce učí i ostatní, jak se má správně provozovat pravá ruská baňa. „Stát se saunovým mužem byl okamžitý nápad. Nikdy jsem si nemyslel, že bych to mohl dělat profesionálně,” říká Bajarinstev.

Pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované