Hlavní obsah

Násilí plodí násilí. Teroristický čin na Srí Lance může spustit vlnu dalších útoků

Historický kontext nedělního útoku a možné dopady Seznamu popsal analytik ICG Alan Keenan.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet obětí nedělního teroristického útoku na Srí Lance dnes podle tamní vlády stoupl na 321. Ani dva dny po útoku ale není jasné, kdo za ním stál. K masakru se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásil Islámský stát. Neposkytl ale k tomu žádné důkazy.

Článek

Tři minuty symbolického ticha dnes drželi za 321 obětí nedělní série výbuchů lidé po celém ostrově. Kromě smutku ale Srí Lankou prostupují i obavy – přesný motiv činu totiž stále není známý.

Srílanské úřady masakr připisují místní islamistické skupině národní Tauhíd džamáate. Ta má údajně kontakty i do zahraničí, kde se zřejmě inspirovala. Podobnost s útoky teroristických organizací typu al-Káida nebo Islámský stát vidí i bezpečnostní experti, a to zejména v koordinovanosti útoku, v zacílení na vyhledávaná, turistická místa a mimořádné brutalitě. Podle UNICEFu při útocích zemřelo nejméně 45 dětí.

Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene v úterý uvedl, že šlo o odvetu za březnový útok v mešitách na Novém Zélandu. „Nevím, zda někde existují důkazy, které by toto tvrzení podpořily, přesto je to ale pravděpodobné. Všechny tyto události dnes mají globální charakter – v minulosti už se stalo, že útoky v jednom místě byly odpovědí na útok v jiném místě, takže by to rozhodně nebylo poprvé,“ řekl Seznamu Alan Keenan, analytik Mezinárodní krizové skupiny (International Crisis Group, známá pod zkratkou ICG).

K útokům se po dvou dnech přihlásila organizace Islámský stát (IS) prostřednictvím propagandistické agentury Amak. „Pachatelé útoku, jehož terčem byli předevčírem občané zemí koalice a křesťané na Srí Lance, pocházejí z řad bojovníků Islámského státu,“ uvedl IS. Své tvrzení ale nepodepřel důkazným foto nebo videomateriálem.

Zatímco se hledá viník útoků, bezpečnostní experti varují před dalšími riziky – nedělní útok by podle nich mohl spustit vlnu dalšího násilí.

Srí Lanku tvoří několik etnických skupin, které mezi sebou mají napjaté vztahy. Tou nejpočetnější skupinou jsou Sinhálci – tvoří asi 75 % populace. Drtivá většina z nich se hlásí k buddhismu, najdou se ale mezi nimi i křesťané.

Totéž platí pro etnickou skupinu Tamilů. Ti hovoří vlastním jazykem a většinou vyznávají hinduismus. Asi osm až deset procent z nich jsou katoličtí křesťané.

Kromě Sinhálců a Tamilů, vyznávajících buddhismus a hinduismus, v zemi žije i početná skupina muslimů – tvoří asi 10 procent populace.

„Vztahy mezi těmito etniky jsou složité. Za posledních třicet čtyřicet let si prošly turbulentním vývojem. Srí Lanka je velmi známá kvůli své občanské válce mezi Tamilskými tygry, kteří chtěli vytvořit pro Tamily separátní stát na severu a východě země, a vládou, která jim to nechtěla dovolit,“ vysvětluje Keenan z ICG.

„Tamilové si dlouhá léta stěžovali, že jsou vládou diskriminované etnikum, protože vláda se tradičně sestávala ze Sinhálců a jejich politických stran. Toto napětí mezi etniky, které vyústilo v občanskou válku, v zemi převládá,“ dodává.

Podle Keenana se na Srí Lance dlouhodobě zhoršuje i napětí mezi muslimy na jedné straně a Sinhálci a Tamily na straně druhé.

Je tedy možné, že nedělní bombové útoky rozpoutají další vlnu násilí? „Rozhodně je to reálná hrozba. Vládní, náboženské a bezpečnostní složky budou muset velmi zapracovat na tom, aby se nic takového nestalo. Protože si myslím, že ačkoliv většina lidí, které útok zasáhl, byli křesťané, popřípadě turisté, pravý a podprahový důvod může být snaha o narušení koexistence zmíněných etnik na Srí Lance. Útočníci chtějí polarizovat společnost,“ varuje Keenan.

Reklama

Doporučované