Hlavní obsah

Násilné střety a zatýkání. Španělskými městy otřásla třetí noc protestů

Záběry ze španělského dění.Video: AP

 

Reklama

Španělská policie a podporovatelé rapera Pabla Haséla se třetí noc v řadě střetli v ulicích tamních měst. Země během nepokojů již zadržela přibližně sto lidí a násilné střety si vyžádaly také několik zraněných.

Článek

Španělská policie oznámila, že v noci na pátek zatkla 16 osob v Barceloně a Valencii, kde docházelo ke střetům kvůli uvěznění kontroverzního rapera. Nejméně 16 lidí pak utrpělo při třetí noci nepokojů zranění, informuje agentura AFP.

V pátek se k událostem veřejně vyjádřil španělský premiér Pedro Sánchez a zdůraznil, že „demokracie nikdy nemůže násilí obhájit“. Šlo o první jeho veřejný komentář k protestům, které vypukly v úterý večer v katalánských městech, jen několik hodin po uvěznění zpěváka Pabla Haséla.

„Násilí je útokem na demokracii a vláda se postaví proti jakékoliv formě násilí, aby zajistila bezpečnost lidí,“ sdělil Sánchez. Na adresu protestů se již vyjádřil také španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska, který mimo jiné poděkoval policii za její úsilí v potlačování nepokojů.

Rapera soud poslal na devět měsíců do vězení za vyjádření, v nichž urážel monarchii a policii, a za oslavování terorismu. Protesty se následující den rozšířily do několika měst včetně Madridu nebo Granady a vyvolaly vášnivou debatu na téma svobody projevu ve Španělsku, píše agentura AP.

Kdo je Pablo Hasél?

Ještě před pár týdny byl více než třicetiletý raper Pablo Hasél - vlastním jménem Pablo Rivadulla - spíše neznámým jménem. Někteří ho považují za básníka, jiní za pankáče, píše agentura AP. Tento zastánce odtržení Katalánska od Španělska se již párkrát dostal do střetu se zákonem, a to nejen kvůli svým textům či tweetům, ale také kvůli vloupání.

V Barceloně utrpělo šest lidí zranění, uvedla podle AFP záchranná služba, a policie tam kvůli „vandalismu a střetům“ zadržela osm osob. Protestující stavěli barikády z popelnic nebo městského mobiliáře, napadali policii a vzali útokem kanceláře místního týdeníku. Na několika místech byl založen oheň.

Také ve Valencii vyústila demonstrace na podporu rapera v potyčky s policií, ta na protestující dokonce střílela gumovými projektily. Podle policie tam bylo zatčeno osm osob, deset policistů utrpělo zranění. Úřady neupřesnily, zda se zranil také někdo z protestujících.

Ve čtvrtek španělská média navíc informovala o dalším trestu, který Hasélovi potvrdil soud v jeho rodné katalánské Lleidě. Podle verdiktu, proti němuž se může ještě odvolat k nejvyššímu soudu, dostal dva a půl roku vězení za vyhrožování svědkovi v procesu proti policistům a za maření spravedlnosti.

Dohromady bylo od úterý kvůli protestům na podporu rapera zatčeno okolo stovky lidí, mnoho dalších osob utrpělo zranění. Mezi nimi je také dívka, která přišla v Barceloně o oko, a to pravděpodobně po zásahu gumovým projektilem vypáleným policií.

Demonstrace vyvolávají napětí uvnitř španělského kabinetu, mezi socialistickou stranou premiéra Sáncheze a jeho spojencem, krajně levicovou stranou Podemos, která uvěznění zpěváka kritizuje a demonstrace podporuje. Španělský vicepremiér Pablo Iglesias ze strany Podemos označil Hasélův nástup do vězení za případ, na kterém se ukazují nedostatky demokracie.

Největší španělská opoziční strana už vyzvala premiéra Sáncheze, aby místopředsedu vlády Iglesiase kvůli jeho přístupu odvolal. „Žádám premiéra, aby okamžitě odvolal z veřejných funkcí Pabla Iglesiase. Takový politik nemůže být místopředsedou španělské vlády,“ řekla šéfka vlády madridského regionu Isabel Díazová z pravicové Lidové strany. Podobně se vyslovili i její spolustraníci v parlamentu.

Reklama

Doporučované