Hlavní obsah

Po celé Evropě lidé protestovali proti opatřením. Došlo i na bitky s policií

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace doprovázely násilné střety.

Reklama

aktualizováno •

Německé město Kassel v sobotu zažilo střety mezi policií a demonstranty. S cílem vyslovit nesouhlas proti koronavirovým opatřením tam vyšlo do ulic přibližně 10 tisíc lidí. Protesty se ale konaly i jinde, po celé Evropě.

Článek

Asi 10 tisíc lidí se v sobotu v německém Kasselu sešlo na protestu proti restrikcím zavedeným v boji se šířícím se koronavirem. Někteří z nich útočili na policisty a prali se s účastníky protidemonstrace, informuje agentura DPA. Strážci zákona proti agresivním demonstrantům použili obušky a slzný plyn.

Většina z odpůrců opatření nedodržela povinnost nosit ochranu nosu a úst a zachovávat rozestupy, což bylo podmínkou pro to, aby se shromáždění vůbec mohlo uskutečnit. Úřady demonstraci povolily na okraji Kasselu, další se ale konala přímo v centru tohoto hesenského města.

Kvůli možným násilnostem byla v sobotu v pohotovosti i policie v Berlíně, kde se ale nakonec u Braniborské brány sešlo jen kolem 500 demonstrantů. Asi tisícovka lidí se zúčastnila protestu proti krajní pravici na třídě Unter den Linden.

Menší či větší protesty proti restrikcím se konaly i v dalších evropských městech, informuje agentura AP. V Londýně vyšlo do ulic zhruba 10 000 lidí, v davu se objevovaly transparenty s hesly jako „Přestaňte ničit životy našich dětí“ nebo „Falešná pandemie“.

Podle stávajících pravidel jsou kvůli riziku šíření nákazy v Anglii protestní shromáždění zakázaná, vláda ale čelí sílícímu tlaku, aby pro demonstrace platila výjimka. Zhruba šest desítek zákonodárců tak apelovalo na ministryni vnitra Priti Patelovou, aby demonstrace i v době uzávěry povolila, a to zejména v souvislosti s kontroverzním policejním zásahem proti lidem, kteří vyšli do ulic kvůli nedávné vraždě Sarah Everardové, uvedla agentura Reuters.

Více než tisícovka odpůrců očkování demonstrovala také v rumunském hlavním městě Bukurešti a protesty se konaly i ve městech Kluž, Brašov, Konstanca, Galac a Temešvár. V Bukurešti a Kluži se do protestů zapojili i prominentní členové krajně pravicového Svazu pro jednotu Rumunů a v ulicích byly často vidět i náboženské symboly - mnoho věřících je totiž nespokojených se zákazem konání bohoslužeb.

Asi 400 lidí se sešlo na povolené protestní akci, jejíž účastníci ale nedodržovali předepsané rozestupy, také ve finské metropoli Helsinky. Přibližně 1000 lidí se dále sešlo na protestu proti vládním opatřením v Rakousku, který se konal poblíž vídeňského hlavního vlakového nádraží. Policie tam zatkla 11 lidí.

Švýcarským městem Liestal nedaleko Basileje pak prošel tichý pochod asi 5000 lidí, kteří vyjadřovali odpor proti očkování proti covidu-19. Tisíce lidí vyšly do ulic i v chorvatských městech Záhřeb, Osijek, Dubrovník, Split a Šibenik. Podle agentury DPA protestovali proti povinnému nošení roušek, které označují za „tyranii“.

Reklama

Doporučované