Hlavní obsah

Našla se černá skříňka zříceného ruského letadla, hledání pozůstatků obětí potrvá celý týden

Rusové stále vyšetřují pád ruského letadla (zdroj: AP, Reuters).Video: AP, Reuters

 

Reklama

Podle vyšetřovatelů nehody ruského letadla, při které zemřelo 71 lidí, nešlo o teroristický útok. Příčinu havárie ale blíže specifikovat zatím nechtějí. Neštěstí by mohla objasnit černá skříňka, již v pondělí našly pátrací týmy.

Článek

V pondělí prohledaly záchranné týmy zasněžené pole poblíž Moskvy, kde se zřítilo ruské letadlo. Při havárii zemřelo 71 lidí. Letoun Antonov An-148, který směřoval do Orsku v oblasti jižního Uralu, se zřítil v neděli několik minut po startu z moskevského letiště Domodědovo. Všech šedesát pět cestujících spolu s šesti členy posádky na palubě zahynulo.

Ministr dopravy Maxim Sokolov uvedl, že hledání zbylých obětí bude trvat celý týden. Poznamenal, že záchranné týmy už našly černou skříňku, která bude mít rozhodující význam při určování příčiny havárie. Vyšetřovatelé vyloučili teroristický útok, ale nechtějí spekulovat o možných příčinách tragédie.

Trosky jsou rozptýlené na 30 hektarech v okolí pádu letadla. Uvedlo to ministerstvo pro mimořádné situace, které zapojilo do hledání drony. Letadlo provozovala společnost Saratov Airlines, jež tvrdí, že stroj prošel řádnou údržbou a že byly provedeny všechny předletové kontroly. Podle společnosti měl kapitán letadla nalétáno více než 5000 hodin, z nichž bylo 2800 hodin v letadle An-148. Druhý pilot měl nalétáno 812 hodin, převážně na tomto modelu.

Zpravodajská agentura Tass uvedla, že letadlo bylo zařazeno do provozu v roce 2010 pro jinou leteckou společnost, ale posléze bylo vyřazeno na dva roky kvůli nedostatku náhradních dílů. V roce 2015 stroj zavedly aerolinky zpět do provozu a před rokem ho zařadily do Saratovovy flotily. Podle informací vydaných ruským ministerstvem pro mimořádné situace se věk cestujících pohyboval od 5 do 79 let. Většina obětí pocházela z města Orsk, kde úřady v pondělí vyhlásily oficiální smutek.

Reklama

Doporučované