Hlavní obsah

Následky další smrti Afroameričana rukou zákona. Rezignovali dva policisté

Foto: Profimedia.cz

Pietní místo k uctění památky Daunteho Wrighta na předměstí Brooklyn Center v Minneapolisu.

Reklama

Víkendová smrt Afroameričana Daunteho Wrighta při policejním zásahu má první následky. Ve službách policie končí šéf místního oddělení i zasahující policistka Kim Potterová, která si měla při zákroku splést pistoli a taser.

Článek

Rezignace obou příslušníků oznámilo místní policejní oddělení v Minneapolisu po dvou dnech protestů. V úterý svůj konec u policie oznámil šéf policie Tim Gannon, ve službách zákona pak končí i zasahující policistka Kim Potterová. Ta si měla podle pondělní tiskové konference svého nadřízeného při zásahu proti Wrightovi splést služební zbraň a taser, tedy druh paralyzéru hojně používaného americkými policisty.

„Věřím, že je v nejlepším zájmu komunity, úřadů a mých kolegů, pokud okamžitě rezignuji,“ napsala Potterová ve svém rezignačním dopise určeném starostovi předměstí Brooklyn Center Miku Elliottovi, kde se celá událost stala. Potterová v dopise také uvedla, že „milovala každou minutu, kdy byla policistkou a sloužila této komunitě“.

Krátce po obdržení jejího dopisu uspořádal Elliott narychlo na radnici v Brooklyn Center tiskovou konferenci a prohlásil, že „oceňuje“ rezignaci Potterové a doufá, že tento krok „uklidní místní komunitu“, informuje deník The Guardian. „Musíme zajistit, aby bylo dosaženo spravedlnosti. Daunte Wright si to zaslouží, jeho rodina si to zaslouží. Plná odpovědnost podle zákona. Na tom budeme i nadále pracovat,“ uvedl Elliott.

Starosta také na tiskové konferenci oznámil, že odstupuje šéf místního policejního oddělení Tim Gannon. Jeho konec ve funkci mělo v pondělí večer doporučit vedení města. Elliott zároveň představil Gannonova nástupce, kterým bude Tony Gruenig.

Elliott také na svém brífinku vyzval demokratického guvernéra Minnesoty Tima Walze, aby kauzu přidělil státnímu zastupitelství. V současné době se případem zabývají místní vyšetřovatelé, jejichž rozhodnutí zveřejnit krátce po incidentu snímky mrtvého těla Daunteho Wrighta Gannon v pondělí kritizoval.

Incident se odehrál v neděli okolo 14:00 místního času (21:00 SELČ), když policie zastavila auto kvůli údajnému porušení pravidel silničního provozu. Podle úřadů pak policisté zjistili, že je na řidiče vydán zatykač, a chtěli ho proto zadržet. Podezřelý nicméně nastoupil zpět do svého auta a vypukla potyčka. Podle záběrů kamer na úborech strážníků jedna z policistek následně několikrát zakřičela varování „Taser!“, což je druh paralyzéru hojně používaného americkými bezpečnostními složkami. Poté se ozval výstřel. Vozidlo pak ještě vyrazilo, ujelo několik bloků a narazilo do dalšího auta.

Šéf policejního sboru v Brooklyn Center Tim Gannon na tiskové konferenci novinářům sdělil, že se jednalo o „nezamýšlený výstřel, který vyústil v tragickou smrt pana Wrighta“. Policistka podle něj chtěla použít taser, ale omylem sáhla po pistoli a vypálila jeden výstřel.

Rodina zastřeleného nicméně tvrdí, že byl Wright postřelen ještě předtím, než nasedl do auta. Údajná matka zemřelého mladíka Katie Wrightová reportérům řekla, že s Dauntem při policejní kontrole telefonovala. Sdělil jí prý, že ho zastavili proto, že měl na zpětném zrcátku pověšený osvěžovač vzduchu, což je podle agentury Reuters v Minnesotě nelegální. Podle úřadů utrpěla při incidentu lehká zranění Wrightova spolujezdkyně; matka zastřeleného uvedla, že to byla jeho přítelkyně.

Starosta předměstí Brooklyn Center Mike Elliott označil incident za hluboce tragický a slíbil, že zajistí spravedlnost. Guvernér Minnesoty Tim Walz na Twitteru napsal, že situaci „blízce monitoruje“ a že stát na severu USA „truchlí za dalšího černocha, jehož život ukončili strážci zákona“.

Reklama

Související témata:

Doporučované