Hlavní obsah

Následky nočních bouří. Hasiči měli stovky výjezdů, evakuovali dětské tábory

Foto: MarekKijevsky, Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Bouřky večer zaměstnaly hasiče, kteří měli v souvislosti s počasím nahlášeny stovky událostí.

Článek

Česko zasáhly ve středu večer opět silné bouře. Hasiči kvůli nim registrují 788 zásahů. Odstraňovali hlavně spadlé stromy, čerpali vodu ze zaplavených prostor a evakuovali také několik dětských táborů. Dočasně se zvedly hladiny některých řek, do dnešního rána ale voda většinou opadla. V zemi kolem 07:00 platil na čtyřech místech stav bdělosti, což je nejnižší povodňový stupeň. Vyhlášen byl pro Cidlinu v Jičíně, Úslavu ve Ždírci a Botič v Jesenici a v Průhonicích u Prahy. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bez proudu zůstávalo ráno téměř 21 000 odběratelů.

V noci voda na některých místech vystoupala až na povodňové ohrožení, což je třetí stupeň. Týkalo se to Lužické Nisy v Proseči nad Nisou, Brziny v Hrachově nebo Úslavy v Prádle. Všechny řeky ale vydržely na třetím stupni jen několik desítek minut, potom jejich hladiny rychle opadly.

Nejvíce pršelo na severu Čech v Jizerských horách, Krkonoších a jejich podhůří. Zasaženo tak bylo zejména povodí Lužické Nisy a Cidliny. Za šest hodin tam napršelo až 40 milimetrů. Vyšší srážkové úhrny zaznamenaly také Šumava, Plzeňská pahorkatina, Třeboňsko, střední Povltaví, hlavní město, Středočeský kraj na východ od Prahy a také Beskydy a jejich podhůří. „Na ostatním území se vyskytly srážky maximálně do deseti milimetrů,“ uvedli meteorologové.

Hasiči zasahovali zejména v krajích Moravskoslezském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Jihočeském a na Vysočině. Středočeští hasiči kvůli zaplavení evakuovali čtyři dětské tábory, všichni jsou v pořádku. Královéhradečtí hasiči pak evakuovali dva tábory u Nemojova. „Děti z jednoho se dostaly s vedoucími do blízké hospody, do druhého tábora se museli hasiči doslova prořezat,“ uvedli na twitteru hasiči. Autobusy odvezly do skautského centra v Hostinném 51 dětí a 13 dospělých. Tři děti utrpěly lehká zranění.

Celkem měli hasiči od středečních 07:00 do dnešního rána 1406 výjezdů. V tom jsou ale započítané i události, které s bouřkami nesouvisí, včetně planých poplachů. „Pro srovnání – pětiletý denní průměr počtu našich zásahů je 345,“ sdělil ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Rudolf Kramář.

Momentálně se srážky vyskytují na západě a jihu České republiky. „Během dne očekáváme místy přeháňky nebo bouřky, na horách, zvláště na jihu, četnější. Zasažené toky již vykazují většinou poklesy, situace by se měla postupně uklidňovat,“ dodali meteorologové.

Reklama

Doporučované