Hlavní obsah

Hospodské historky s Havlem. Z místa, kde se rodily, je vietnamská restaurace

Vladimír Hanzel byl s reportérem Seznamu v hospodách, kam rád chodil Václav Havel.

 

Reklama

S přítelem a bývalým tajemníkem Václava Havla jsme prošli památná místa a našli skrytý podpis prezidenta za kormidlem.

Článek

Hospoda Na Rybárně nedaleko dnešního Rašínova nábřeží bývala klasickým podnikem s českou kuchyní a plzeňským pivem.

A také místem, kam chodil pracovat, odpočívat a řešit věci disentu Václav Havel. Měl ji za rohem od domu, kde bydlel.

Vladimír Hanzel, jeho přítel a pozdější dlouholetý tajemník, býval Na rybárně Havlovým spolustolovníkem. S reportérem Seznamu na to přímo v hospodě vzpomínal - i když tu dnes místo po českých jídlech a plzeňském pivu obsadila vietnamská kuchyně.

Také interiér vypadá už tak jako ve stovkách jiných vietnamských restaurací. Nechybí tu akvárium s rybičkami nebo předem připravené příbory ve stojanu. Majitelé zprvu neměli tušení, jaká historie se v jejich podniku psala, ale když to zjistili, restauraci tomu přizpůsobili.

U vchodu je tabule s fotkou Václava Havla a zeď v chodbě nechali majitelé pisatelům vzkazů vyjadřujících prvnímu českému prezidentovi sympatie.

Z archivu Vladimíra Hanzela: Takové vzkazy mu Václav Havel nechával:

Vzkaz od Václava Havla pro Vladimíra Hanzela

Havlův podpis byl pod kolem

Když přijde Vladimír Hanzel, začne hned zkoumat interiér a popisuje, jak tu bývalo. Havel prý seděl nejraději vzadu, byla za ním zeď a on měl přehled o tom, co se v restauraci děje.

Muži, který dělal Havlovi tajemníka celých 14 let, neuniknou podpisy lidí na zdech a začne vyprávět, jak se tu podepisovala světová skupina Rolling Stones. Jenže to už prý překryla malba...

Pak si Vladimír Hanzel vzpomene, že tu přeci někde musí být originální Havlův podpis.

Projdeme celou hospodu, zkoumáme všechny stěny, ale po čtvrt hodině dvojího pátrání bez výsledku. Ptáme se číšníka, ale kroutí hlavou. O ničem prý neví.

Pan Hanzel proto volá známé. Podle jejích instrukcí jdeme ke vchodu, kde na stěně visí dřevěné kormidlo. A pod ním je skutečně Havlův podpis.

Poslední zdejší malíř nebyl ignorant - tam, kde se Havel před lety podepsal, nechal schválně  obdélník s původní malbou.

„Já vím, že se tady na tu stěnu podepsala řada lidí, třeba tady byl také Paul Simon," říká Vladimír Hanzel nad historickým objevem Havlova autogramu. „A je to jeho autentický podpis. Jako jeden jediný tady zůstal zachován."

Podpis Václava Havla v bývalé hospodě Na Rybárně, dnes už vietnamské restauraci.

Místo pro Několik vět

Po pátrací akci se vyprávějí historky.

„Vedoucí tady byla paní Beranová, taková starší dáma a taková mohutnější, no a ta se chovala laskavě k hostům - a vždycky, když si něco dali, tak si tam sedla - a co, chutnalo vám? Chutnalo?" vypráví po letech Vladimír Hanzel.

Na rybárně prý měl bývalý disident i prezident řadu schůzek, docela důležitých. „Bylo to jak před revolucí, kdy byl sledován StB, tak po revoluci, kdy už byl hlídán ochrankou. Tady byli ti Rolling Stones v roce 1990, Paul Simon, Joan Baez a tak dále," popisuje bývalý tajemník.

Vladimír Hanzel o dokončení petice Několik vět v restauraci Vltava, dříve Paroplavba.

Z bývalé Rybárny a dnešní vientamské restaurace se ještě vydáváme do hospody Vltava, dříve se jmenovala Paroplavba.

Podle bývalého Havlova tajemníka měl exprezident tuto hospodu stejně rád, jako tu Na Rybárně.

„Tady se dopiloval text petice Několik vět. On celý text napsal Václav Havel a dal to k připomínkám Jiřímu Křižanovi, Alexandru Vondrovi a mně také. A pak si tady zpracoval připomínky a nějaké kousky z toho trošku přepsal a tady to bylo potom definitivní znění Několika vět. To byl důležitý krok k tomu, že padl komunistický režim," uzavírá Vladimír Hanzel.

Reklama

Doporučované