Hlavní obsah

Našli jsme nové podnikání Janouška. Řídí ho bývalá kandidátka ANO na primátorku

Foto: Profimedia.cz

Roman Janoušek na snímku ze soudu, který jej poslal do vězení.

Reklama

Lobbista Roman Janoušek má ze zdravotních důvodů přerušený trest vězení. Seznam Zprávy zjistily, že se stal spoluvlastníkem lodi s luxusní restaurací. Majitelem je i Tomáš Pitr a areál řídí žena, na kterou sázelo hnutí ANO.

Článek

Než zasáhla zemi pandemie, restaurace na lodi v pražských Modřanech s perfektním výhledem na Vltavu a kostelík nad Chuchlí vábila početné davy návštěvníků. Ať už ty, kteří zrovna projížděli po nedaleké cyklostezce, nebo klientelu libující si v luxusu.

Když jsem si teď u výdejního okénka objednával čaj, nebylo divu, že se obsluha netvářila dojmem, jako by zrovna udělala kšeft dne. Při dotazu, zda se na palubě lodní restaurace náhodou nenachází Roman Janoušek či Tomáš Pitr, však obsluhující zbystřil.

„Tohle jde mimo mě. Teď tu jsou spíš jen namátkově,“ řekl muž, z jehož reakce je zřejmé, že Janoušek zde není neznámou figurou.

Podnikatel a lobbista Roman Janoušek býval v minulosti spojovaný s o kus dál ležícími Žlutými lázněmi. Právě tam si dával - zejména v éře pražského primátora Pavla Béma (ODS) - schůzky mimo jiné s pražskými politiky a manažery ovládajícími městské podniky.

Seznam Zprávy v únoru přinesly zprávu o tom, že Roman Janoušek navzdory údajně vážným zdravotním komplikacím cestuje do Alp, přičemž fotografie jej zachycují se sáňkami či lyžařskou výbavou. Janoušek má přitom kvůli vážným zdravotním komplikacím přerušený pobyt ve vězení, do kterého byl v roce 2014 odsouzen za způsobení nehody v opilosti na 4,5 roku. Podle lékařských diagnóz by měl chodit o holi.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že do pohybu se dal i majetek spojovaný s lobbistou. Podle několika zdrojů redakce se Janoušek „uhnízdil“ jen o několik kilometrů dál proti proudu Vltavy v Modřanech, v areálu Rosmarina. Ten kromě již zmíněné restaurace nabízí také bistro, sportovní vyžití od minigolfu přes volejbalová hřiště po takzvaný fotbalgolf.

Foto: Ondřej Koutník

Restaurace na lodi Rosmarina v pražských Modřanech.

Babišova kandidátka

Ve vedení Rosmariny sedí žena, která v létě roku 2014 upoutala pozornost veřejnosti. Podnikatelku Martinu Schopperovou si hnutí ANO vybralo jako svou kandidátku na pražskou primátorku, ta však z osobních důvodů z čela kandidátky zanedlouho odstoupila a přenechala místo pozdější primátorce Adrianě Krnáčové.

Už tehdy se propíraly Schopperové vazby na vlivné finančníky, zejména pak na podnikatele a někdejšího „nepřítele státu“ Tomáše Pitra. Areál vlastní firma FSPM, jejíž koncové vlastníky nelze z dostupných materiálů dohledat.

Právě Tomáš Pitr nakonec Seznam Zprávám potvrdil, že s Janouškem loď skrytě vlastní. „Ano. Vede to paní Schopperová, která je mou historickou známou. Nevím, jak je ta vlastnická struktura přesně postavená, ale lze říci, že s tou lodí něco společného máme. Naše projekty vedou zodpovědní lidé, kteří k nám mají blízko,“ potvrdil Pitr, který s Janouškem již několik let obchodně spolupracuje.

Podle obchodního rejstříku jsou akcie převoditelné pouze na firmu Blosone. Tu vlastní právník Martin Doleček, který je spolumajitelem advokátní kanceláře Trojan, Doleček a partneři. Její hlavní tváří je advokát specializující se na trestní právo Lukáš Trojan, mezi jehož hlavní klienty patří právě Roman Janoušek.

Na dotaz, zda jeho kancelář spolupracuje s Janouškem i mimo trestní rovinu a pomáhá mu se správou majetku, nechtěl Trojan konkrétně odpovědět. „Bohužel se nemohu k vašemu dotazu nijak vyjádřit,“ řekl Seznam Zprávám.

Zemanův Highlander

Areál Rosmarina v první dekádě nového milénia vybudovalo občanské sdružení Freestyle Park Modřany. To také bylo původním akcionářem FSPM. Statutárním zástupcem tohoto občanského sdružení byla další osoba blízká hnutí ANO, ale také straně SPO - Marek Rejman.

Foto: Ondřej Koutník

Rosmarina není jen restaurace. Součástí areálu jsou i rozsáhlá sportoviště.

Rejman je bývalý marketingový šéf Strany práv občanů - zemanovci a jeden z nejbližších lidí bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). V občanském sdružení podle svých slov již zhruba deset let nepůsobí.

„Odešel jsem někdy na přelomu let 2010 a 2011, vaše informace mě překvapuje,“ řekl Seznam Zprávám muž, který v rámci kampaně před sněmovními volbami v roce 2010 ztvárnil tehdejšího lídra strany Miloše Zemana jako nesmrtelného Highlandera.

Stopa na Kypru

Majetek Romana Janouška se odhaduje na několik miliard korun, přitom v obchodním rejstříku nejde dohledat, že by nějakou firmu vlastnil a oficiálně podnikal.

Drtivou většinu peněz Roman Janoušek získal v první dekádě nového milénia, kdy měl blízko k pražským politikům a manažerům městských a státních podniků. Janouškovými bankovními konty se zabývali i švýcarští detektivové, kvůli drhnoucí spolupráci s českými úřady se však nepodařilo věc vyšetřit.

Roman Janoušek byl dlouhá léta spojovaný s firmou Breva, pod kterou měl shromážděnou část svého majetku - ať už šlo o hotely, restaurace či domy. V Brevě působil někdejší Janouškův kamarád Zoran Kazimirovič, jednatelkou pak byla předsedkyně představenstva J&T Family Office Gabriela Lachoutová.

Na začátku září 2018 však Breva spolu s dalšími firmami spojovanými s Janouškem - například Eukaryota či Stoh - fúzovaly do nástupnické společnosti Sagnell Business. Její jednatelkou je zmiňovaná manažerka ze skupiny J&T Lachoutová, vlastníkem je kyperská offshorová společnost Omling Investments Limited. Společnost Sagnell Business vlastní podíly ve firmách Liberália či True Invest.

V prvně jmenované firmě drží 30procentní podíl právník z krkonošského Vrchlabí a Janouškův kamarád a spolužák z právnické fakulty Daniel Kučera. Ten ve Špindlerově Mlýně vlastní na kopci nad kostelem nemovitost, o níž jsou místní přesvědčení, že ji z části využívá právě i Roman Janoušek.

U druhé zmíněné firmy True Invest je třetinovým spoluvlastníkem podnikatel Milan Šedivý, který patří k blízkým spolupracovníkům a obchodním partnerům miliardáře Tomáše Pitra.

Reklama

Doporučované