Hlavní obsah

Našli v lese štěně, tak ho vzali s sebou. Ukázalo se, že je to vlk

Foto: Profimedia.cz

Mládě vlka (ilustrační foto).

Reklama

Turisté v polských Beskydech našli na stezce vlčí štěně, které vzali s sebou. Mysleli si, že jde o psa.

Článek

Pěší turisté na stezce v jihopolských Żywieckých Beskydech náhodou zpozorovali psa, který nesl v tlamě štěně. To upustil nedaleko nich, a turisté ho pak zřejmě v dobré víře vzali ze stezky s sebou. Nakonec se ale ukázalo, že nejde o psa, ale o vlče.

Asi dvoutýdenní štěně vlka upustila vlčice při přenášení zřejmě kvůli poplašení volně běhajícím psem. „Všechno se stalo v neděli uprostřed dne, to se normálně neděje. Matka mohla v panice přenášet mláďata. Vlci v případě ohrožení přenáší mláďata jen pozdě večer. Tady musela být situace velmi napjatá,“ cituje polské rádio RMF FM Sabinu Nowakovou ze Sdružení pro přírodu „Vlk“.

O psa, jak nejdříve turisté tvrdili, podle ní nešlo. „Pes by se tak nechoval. Předpokládáme, že to byla vlčice. Měla smůlu, že zrovna šla skupina turistů. Těžko to ale lidem vyčítat. Neměli ani ponětí, že je to vlček. Maličký vypadá jako štěně německého ovčáka. Chtěli pomoci, je to přirozená reakce vyplývající z ohleduplnosti,“ dodala Nowaková. Vlčice ale nedostala šanci vrátit se pro své mládě, protože ho lidé odnesli.

Vlčí štěně se dostalo do zoo v Żywci a posléze do záchranné stanice pro divoká zvířata. Podle veterinářů není vlk starší než dva týdny a nejspíš se vrátí zpět do přírody. Tedy alespoň o to budou podle RMF FM ochránci přírody usilovat. „Čekáme na moment, kdy se trochu uklidní. Krmíme ho, zahříváme. A intenzivně pátráme po jeho smečce,“ vysvětlila Nowaková.

V polských Beskydech žijí tři vlčí rodiny. Ekologové odhadují, že v západní části Polska se pohybuje 80–85 rodin, počty ve východní polovině nejsou známy. Vlk je v Polsku přísně chráněný.

Reklama

Související témata:

Doporučované