Hlavní obsah
Online

Brexit je tady. Boris Johnson ho nazval národním obrozením

Foto: Profimedia.cz

Průvod poslanců Brexit Party před Evropským parlamentem v Bruselu.

Reklama

aktualizováno •

Po téměř čtyřech letech vyjednávání, bojů a dohadů na britské i unijní půdě se Spojené království oficiálně rozloučilo s členstvím v EU.

Článek

Je to symbolický den. Dnes o půlnoci Britové oficiálně vystoupili z Evropské unie, jejím členem Británie přestala být v pátek ve 23:00 místního času.

Pozornost se ale velmi rychle přesouvá do budoucna. Británie totiž odbitím půlnoci vstoupila do přechodného období, kdy Británie i Unie budou vzájemně fungovat podobně jako dosud. Přechodné období má trvat do konce roku 2020 a poté teprve přijde definitivní rozloučení.

Unii s Británií tak ještě čeká nejméně 11 měsíců čilého vyjednávání o tom, v jakém režimu budou od roku 2021 vzájemně fungovat.

Události významného dne pro všechny Evropany sledujeme online.

  • Velká Británie opustila Evropskou unii

    Hlavní program shromáždění, které pořádá iniciativa Leave Means Leave (Odchod znamená odchod) dlouholetého europoslance Nigela Farage, začal asi ve 21:15 místního času (22:15 SEČ). Společně prožít okamžik vystoupení z Unie sem přišly tisíce lidí.

    Poslední chvíle členství Británie v EU lidé pojímali různě. Někteří zpívali či skandovali vulgární hesla, jiní tiše postávali v rozích Parliament Square a sledovali dav zpovzdálí, mnozí navzdory zákazu popíjeli pivo z plechovek a kelímků, jednotícím prvkem však byly britské vlajky. Ty byly kromě tyčí a stožárů k vidění na deštnících, čepicích, bundách, šálách, psích oblečcích, mnozí je měli zastrčené ve vlasech či přehozené okolo ramen.

  • Poslední projev před odchodem Británie z EU pronese Nigel Farage

    Šéf strany pro brexit Nigel Farage přišel na pódium za zvuku písně The Final Countdown od kapely Europe. Prohlásil, že „brexit je převážně vítězstvím demokracie a lidu“. Rozchod s EU je podle něj stejně významnou událostí jako odluka anglikánské církve od římskokatolické za krále Jindřicha VIII. v 16. století.

    „Nikdy, nikdy se do EU nevrátíme. Budeme svobodní, budeme nezávislí, budeme svrchovaní,“ dodal Farage.

  • Johnson: EU se vyvinula směrem, který nám nevyhovuje

    Navzdory všem přednostem a kvalitám se podle Johnsona Evropská unie za posledních 50 let vyvinula směrem, „který naší zemi už nevyhovuje“.

    Britská společnost se teď podle premiéra dělí na tři části. Pro jednu z nich brexit představuje „okamžik naděje, okamžik, o kterém si mysleli, že nikdy nepřijde“. Druhá skupina pociťuje „úzkost a ztrátu“. Třetí část britské společnosti, která je podle premiéra možná největší, se „začala obávat, že celá ta politická pře nikdy neskončí“.

    Úkolem britské vlády je teď podle Johnsona zemi sjednotit a vést kupředu.

  • Johnson: Brexit není koncem, ale začátkem a okamžikem obrození

    Odchod Británie z Evropské unie není koncem, ale začátkem a okamžikem národního obrození a změny. Na videozáznamu, který hodinu před brexitem zveřejnil na Twitteru, to řekl britský premiér Boris Johnson. Evropská unie se podle něj vydala směrem, který Británii už nevyhovuje.

    „Nejdůležitější věcí, kterou je třeba dnes večer říct, je, že tohle není konec, ale začátek,“ řekl britský premiér. „Toto je moment, kdy začíná svítat a kdy se opona zvedá k novému jednání v našem skvělém národním dramatu,“ dodal.

    Brexit je podle Johnsona i příležitostí využít „znovunabyté suverenity“ a zajistit změny, které si lidé přejí. Těmi jsou podle předsedy vlády mimo jiné lepší kontrola migrace, rybolovu či uzavírání nových obchodních dohod.

  • „Johnsonové odcházejí, ale Británie zůstává,“ vzkazuje Jiří Hošek

  • EU brexitu lituje, je ale i pro ni novým začátkem, píší lídři

    Británie byla pro Evropskou unii přínosem a jejím odchodem Evropané ztrácejí, odchod Spojeného království je ale pro ně i novým začátkem. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf Evropské rady Charles Michel a předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

    „Budeme dále spolupracovat v zahraniční politice, bezpečnosti a obraně se společným cílem a sdílenými zájmy. Ale budeme to dělat každý po svém,“ uvedli lídři tří hlavních unijních institucí v textu, který otiskla řada médií. Zatímco spolupráce v těchto oblastech by podle signálů z Bruselu a Londýna po brexitu neměla oslabit, vyjednání dohody o vzájemném obchodu či právech lidí, kteří se budou chtít na druhé straně kanálu La Manche usadit v příštích letech, bude výrazně složitější.

  • Sturgeonová zkoumá konání referenda o skotské nezávislosti na Británii

    Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová chce nechat prozkoumat možnosti legálního konání poradního referenda o nezávislosti Skotska na Británii, pokud bude Johnson i nadále proti vyhlášení dalšího takového hlasování. Podle průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila společnost YouGov, by nezávislost nyní podpořilo 51 procent Skotů.

    Ti o možnosti odtržení od Británie hlasovali už v roce 2014, tehdy se vyslovilo 55 procent hlasujících pro setrvání ve Spojeném království. Skotská regionální vláda volá po dalším referendu v souvislosti s brexitem, obyvatelé Skotska mu ale většinově nakloněni nejsou.

  • Vlajka Spojeného království už na budově Evropské rady nevisí

    Zatímco britští europoslanci, ministři či diplomaté mají svá poslední jednání v orgánech EU již za sebou, u budovy Evropské rady právě dovlála britská vlajka. Dva úředníci sundali vlajku ze vchodu do budovy za méně než minutu. Evropský parlament se rozhodl, že jednu z nich pak umístí do muzea evropské historie.

  • Ať už je to za námi, říkají Britové v Bruselu o brexitu

    „Tři roky jsme nevěděli, na čem jsme, a to bude pokračovat dál. Dneska budou brexitáři slavit, ale zítra zjistí, že se nic nestalo. Zpátky už to vzít nejde, ale bojím se, že to odcházení ještě několik let zabere,“ řekl ČTK zaměstnanec jednoho z unijních úřadů Mathew Barr. Jako většina Britů v Bruselu odchod své země z EU nevítá, ale nehodlá mu svůj život nijak přizpůsobovat. Ani dnes, ani v budoucnu.

    Pro Brity usazené v EU budou od soboty i po skončení přechodného období na konci roku platit stejná práva jako dnes. O práci v institucích EU nepřijdou a budou moci dále trvale žít v Bruselu nebo v dalších evropských městech.

  • Big Ben nakonec britské rozlučce s EU neodzvoní

    Zvon Big Ben kvůli rekonstrukci v poslední době zvonil jen při zvláštních příležitostech, naposledy odbil na silvestra půlnoc. Britský poslanec Mark Francois a kampaň StandUp4Brexit (Postavte se za brexit) usilovali o to, aby slavný zvon odbil i odchod Británie z Evropské unie. Zřídili kvůli tomu sbírku na crowdfundingové stránce GoFundMe, v níž se v přepočtu vybralo více než osm milionů korun.

    Alžbětina věž Westminsterského paláce, ve kterém sídlí britský parlament, v současnosti prochází nákladnou rekonstrukcí. Pravidelně přestal Velký zvon, který je starý více než 160 let a váží přes 13 tun, odbíjet v srpnu 2017 z bezpečnostních důvodů: pro dělníky pracující na věži by byly rány příliš hlasité a mohly by jim poškodit sluch.

  • Macron: Odchod Británie z EU je varováním pro celou Evropu

    Francouzský prezident Emmanuel Macron označil nadcházející odchod Spojeného království z Evropské unie za šokující a doplnil, že jde o historické varování pro celou Evropu. Zároveň řekl, že Britové nemohou doufat, že se po brexitu nic nezmění, uvedla agentura AFP. Spojené království evropskou osmadvacítku oficiálně opustí dnes o půlnoci.

    „Ten odchod je šokující. Je to historický výstražný signál, který je třeba slyšet v každé z našich zemí. Je potřeba, abychom jej slyšeli v celé Evropě a aby nás přiměl se zamyslet,“ řekl Macron. Doplnil, že „brexit mohl nastat (…), protože jsme naši Evropu dostatečně nezměnili“. Prezident rovněž poznamenal, že bude usilovat o silnější, demokratičtější a efektivnější EU.

  • Johnson: Po brexitu se Británie zaměří na obchodní dohody

    Britský premiér Boris Johnson svému kabinetu sdělil, že se vláda po odchodu Británie z Evropské unie okamžitě zaměří na rovnost příležitostí ve Spojeném království a zároveň bude svobodně vyjednávat nové obchodní dohody. S odvoláním na prohlášení vydané Johnsonovou kanceláří o tom informovala agentura Reuters. Británie Unii opustí o půlnoci.

    „Předseda vlády začal tím, že dnes začínáme novou kapitolu britského příběhu, obracíme stránku o rozdělení za poslední tři roky a půl a razíme plnou parou vpřed, abychom spojili národ a vylepšili příležitosti pro všechny,“ stálo v prohlášení.

  • Expert na EU Petr Zahradník hovoří o dopadu brexitu na rozpočet EU a ČR

    Expert na EU Petr Zahradil.Video: Šimon Trantina

  • Johnson večer promluví k národu

    Ve 23:00 SEČ má k Britům promluvit premiér Boris Johnson. Podle britských médií řekne, že dnešek pro Británii neznamená konec, ale nový začátek, a bude apelovat na národní jednotu. Johnson chce do konce tohoto roku uzavřít s EU novou obchodní dohodu. Brusel a unijní státy jsou však skeptické ohledně toho, zda se dá tak rychle vyjednat. Irský premiér Leo Varadkar řekl, že to možné je, zvláště pokud bude nová dohoda podobná stávajícímu uspořádání.

  • Merkelová: Vystoupení Británie z Evropské unie je hlubokým zlomem pro Evropu

    Merkelová ale věří, že vzájemné vztahy budou nadále úzké. Řekla to v krátkém videu, které na Twitteru zveřejnil její mluvčí Steffen Seibert.

    „Je to hluboký zlom pro nás všechny, 27 členských států,“ podotkla šéfka německé vlády. Připomněla, že Británie byla součástí evropského společenství po 47 let. „Německo chce ale zůstat blízkým partnerem a přítelem Británie, protože nás spojují společné hodnoty,“ zopakovala svůj dlouhodobý postoj.

  • Corbyn: Je důležité si s Unií udržet dobré vztahy

    O budoucnosti hovořil také šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Podle něho je důležité, aby si Británie po odchodu z osmadvacítky udržela s Unií dobré vztahy. Corbyn v této souvislosti také varoval, aby se Londýn jednostranně neupínal k dohodě o volném obchodu se Spojenými státy.

Reklama

Hlavní zprávy