Hlavní obsah

Nastal den, kdy mají zvědavci vtrhnout do Oblasti 51, aby viděli mimozemšťany. Dorazily jich už stovky

„Útok” lidí, kteří chtějí vidět mimozemšťany na americkém Výzkumném centru leteckých sil, má přijít už dnes.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Začalo to jako vtip na internetu, dnes se má ukázat, jak to skončí. Řeč je o pokusu nadšenců se zájmem o UFO, vtrhnout do americké vojenské základy Oblast 51, ke kterému má dojít dnes. Před brány základny se sjíždí první stovky lidí.

Článek

Přísně střežené vojenské zařízení v nevadské poušti je podle záhadologů místem, kde se shromažďují důkazy o existenci mimozemšťanů. Za vstoupení do prostoru blízko základny hrozí vysoká pokuta a armáda ho přísně hlídá. Obavy mají i obyvatelé blízkých městeček, kteří se připravují na nápor tisíců lidí.

Nejbližším záchytným bodem pro zástupy nadšenců jsou dvě malá městečka Rachel a Hiko. Mají dohromady pouhých 173 obyvatel, není tam obchod ani benzinová pumpa. Hiko se má přesto stát základním táborem návštěvníků, Rachel má hostit hudební festival Alienstock.

Před vstupem do vojenského prostoru už výslovně varovalo americké letectvo. V Nevadské poušti je právě časné ráno a na sociálních sítích se začínají šířit fotografie prvních návštěvníků. Podle televize Sky News jsou jich zatím stovky.

Půjdu, když půjdou ostatní

Někteří na místo dorazili už včera a s nimi i množství novinářů, kteří se prvních návštěvníků ptali, jestli opravdu plánují do základny vběhnout.

„Půjdu, když půjdou i ostatní. Nebudu vepředu, nehodlám být vepředu. Budu schovaný někde v pozadí," řekl včera agentuře Reuters jeden z návštěvníků Nicholas Bohen s širokým úsměvem na tváři.

„Začalo to jako vtip na internetu, jako hoax. Dva a půl milionu lidí potvrdilo účast. Teď se okrsek Lincoln připravuje na nejhorší a doufá v to nejlepší," svěřil se agentuře AP se svými obavami komisař okrsku Lincoln Jared Brackenbury.

Místní neví, co mají od akce čekat. „Víte co, já nemůžu předvídat, co se stane. Jestli si myslím, zda to bude pohroma? Ne. A myslím si, že se někdo zraní? Ano. Nezáleží na tom, co děláte. Moje kamarádka včera v noci zakopla a zakopla o vlastní nohu," řekla agentuře Reuters s odlehčeným tónem místní majitelka malého hotelu Conie West, která zároveň organizuje jeden z festivalů.

Událost na Facebooku založil mladý Američan Betty Roberts. Ten se už dříve od akce distancoval s tím, že to měl být jen vtip. Nadšencům vzkázal, ať se o nic nepokouší.

Reklama

Doporučované