Hlavní obsah

Nastane nejdelší zatmění Měsíce v tomto století. Podívejte se na animaci, jak Měsíc za pár dnů zmizí

Měsíc získá v zemském stínu zvláštní cihlově oranžové až rudé zbarvení.Video: Marek Martinovský

 

Reklama

V Česku se úplné zatmění odehraje v pátek 27. července mezi 21:30 až 23:13. Podle meteorologů by v pátek mohlo být jasno až polojasno.

Článek

Páteční večerní obloha nabídne pozorovatelům úplné zatmění Měsíce. Trvat bude téměř dvě hodiny a půjde o nejdelší zatmění v tomto století. Delší nastane za 105 let. Na pozorování významného vesmírného úkazu už láká řada hvězdáren. Vzácný úkaz navíc doplní ještě další jev, kdy se planeta Mars přiblíží k Zemi a zároveň bude proti Slunci, čímž bude pozorovatelná celou noc.

Měsíc bude v pátek v úplňku, ponořením do zemského stínu získá zvláštní cihlově oranžové až rudé zabarvení, popisuje událost Astronomický ústav Akademie věd České republiky.

„Za příznivého počasí tak lidé z Oceánie, Asie, Afriky a Evropy spatří vůbec nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století, delší nastane až 9. června 2123,” uvedli astronomové.

Nedaleko Měsíce bude v pátek pozorovatelný také načervenalý Mars. Čtvrtá planeta sluneční soustavy bude čtyři dny po zatmění nejblíže k Zemi za posledních patnáct let. Mars se k Zemi přiblíží na 57,5 milionu kilometrů a podle Pavla Kabrhela z hradecké hvězdárny půjde dalekohledem pozorovat na planetě větší detaily.

Na zatmění Měsíce už pozorovatele láká řada hvězdáren v Česku. Pozvánky na pozorování a doprovodné speciální pořady už na své weby vyvěsily třeba hvězdárna v Hradci Králové, v Žebráku, Centrum přírodních věd Jičín či plzeňská Techmania. Štefánikova hvězdárna v Praze prodlouží o hodinu otevírací dobu, otevřeno bude mít do půlnoci. Ondřejovská hvězdárna bude za jasného počasí otevřena od 21:00 do 23:30.

Reklama

Doporučované