Hlavní obsah

Nástraha při výplatě ošetřovného. Desítky tisíc lidí na něj nedosáhnou

Foto: Profimedia.cz

Živnostníci v exekuci nemají nárok na obdobu ošetřovného (ilustrační snímek).

Reklama

V dubnové výzvě pro živnostníky, kteří se starají o dětí, výslovně přibyla podmínka, že žadatel nesmí být v exekuci. Podle zástupců lidí v exekucích je to diskriminační, zaměstnanci v exekuci na dávku nárok mají.

Článek

Na státní podporu pět set korun za každý dubnový den, kdy museli rodiče zůstat kvůli zavřeným školám s dětmi doma, nedosáhne řada samostatně výdělečně činných osob.

Ministerstvo průmyslu totiž do dubnové výzvy „Ošetřovné“ pro OSVČ přidalo výslovnou podmínku, že žadatel nesmí být v exekuci. Ti se o ní ovšem dozvědí až v detailnějším dokumentu (bod 3.2.) o výzvě nebo ve chvíli, kdy si přečtou vzorovou žádost s čestným prohlášením (na třetí straně).

Podmínku potvrzuje i mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. „Lidé v exekuci žádat nemohli a nemohou, jak se uvádí v programu i v čestném prohlášení pro dotaci za duben. Nebylo to možné ani za březen,“ říká Štěpánka Filipová s tím, že v březnovém prohlášení byla podmínka formulovaní obecněji „nemám žádné nedoplatky vůči vybraným institucím“.

Na portále ministerstva průmyslu a obchodu je také zmíněno, že na dotaci není právní nárok.

Omezení může postihnout desítky tisíc lidí

Výslovná podmínka nemít exekuci přitom může o ošetřovné připravit až desítky tisíc živnostníků. Přesné statistiky OSVČ na hlavní činnost v exekuci si nedělá ani Exekutorská komora, ani Česká správa sociálního zabezpečení.

Lze tak jen odhadovat – Česká správa sociálního zabezpečení ke konci března registrovala 593 307 osob samostatně výdělečně činných na hlavní činnost. Zároveň je v exekuci okolo sedmi procent lidí v Česku. Odhadem tak může jít zhruba o 40 tisíc lidí, kteří jsou touto podmínkou odstaveni od podpory.

„Je to úplně jasná diskriminace,“ říká Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, která bojuje za práva lidí v exekucích. Sama odhaduje, že poškozených mohou být desítky tisíc.

Prezidentka České asociace povinných proto sepsala otevřený dopis, který adresovala ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD).

„Oslovila jsme ho jako předsedu koaliční strany. Právě ČSSD se prezentovala, že stojí za nápadem ošetřovného pro živnostníky,“ vysvětluje Denisa Rohanová, proč se obrátila na vnitro a ne na ministerstvo průmyslu a obchodu, a dodává, že je připravena kvůli této podmínce napsat trestní oznámení. Zatím ale vyčkává na reakci Jana Hamáčka.

Zaměstnanci v exekuci nárok mají

Nad podmínkou se pozastavují i další oslovení odborníci. „Nedává to smysl. Je to jako by důchodce nedostal důchod, protože je v exekuci,“ říká Radek Hábl, zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení, který ovšem dodal, že neřešil případ, kdy živnostník v exekuci nedosáhl na ošetřovné.

Nad podmínkou nemít exekuci se podivila i Lucie Trlifajová, expertka na dávkový systém z Centra pro společenské otázky – SPOT. Poukazuje na to, že náhradu příjmu, a tedy vlastně sociální dávku, vyplácí ministerstvo průmyslu a obchodu, a je tak reálně brána jako státní podpora podnikatelům, kde podmínka bezdlužnosti či absence exekuce dává smysl.

„Dotace mají rozvíjet potenciál podnikatelů,“ podotkla mluvčí MPO Štěpánka Filipová s tím, že dotační tituly prohlášení o bezdlužnosti vždy obsahují. Mluvčí tak připouští, že z tohoto pohledu není dotace úplně ideální způsob, jak nahradit sociální dávku.

Výzvu „Ošetřovné“ pro OSVČ vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu poté, co se během mimořádných opatření kvůli koronaviru ukázalo, že na rozdíl od zaměstnanců nemají živnostníci nárok na ošetřovné od správy sociálního zabezpečení, přestože si platí sociální pojištění.

Samotné ministerstvo také dříve tvrdilo, že jedním z důvodů, proč přistoupili k této podmínce, je i to, že pouze okopírovali podmínky pro zaměstnance.

Jenomže u sociální dávky ošetřovného podmínka nemít exekuci není. „Nárok na ošetřovné má při splnění podmínek i zaměstnanec, který je v exekuci,“ konstatuje Kateřina Brodská z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Reklama

Doporučované