Hlavní obsah

Nástup ministryně Benešové přinese další protest proti Babišovi. Odpůrci svolávají akci do centra Prahy

Organizátoři pondělní demonstrace očekávají účast deseti až dvaceti tisíc lidí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ať Babiš rezignuje, nebo ať se očistí před soudem. Dokud se toto nestane, není možné, aby probíhaly změny ve státním zastupitelství, říká předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Článek

Na Staroměstském náměstí v Praze a také na Moravském náměstí v Brně se zkraje příštího týdne sejdou další veřejné protesty proti Andreji Babišovi.

Přímým motivem je tentokrát ohlášené jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Spolek Milion chvilek pro demokracii, který je organizátorem protibabišovských protestů, očekává podle ohlasů na sociálních sítích, že pondělního Pochodu za nezávislost justice pod heslem „Nejsme slepí” se zúčastní tisíce lidí.

Benešová odmítá, že by chystala výměnu státních zástupců. Organizátoři před takovou možností varují. „Považovali bychom to za největší útok na justici od roku 1989, a to nehodláme připustit,“ řekl Seznamu předseda spolku Mikuláš Minář.

Připomíná, že premiér Babiš ohlásil změnu na Ministerstvu spravedlnosti poté, co policie ukončila vyšetřování a postoupila případ Čapí hnízdo státnímu zástupci s návrhem premiéra obžalovat. „To samo o sobě je podle nás nepřípustné,“ řekl organizátor pondělní demonstrace.

Novou ministryní po Janu Kněžínkovi, který rezignoval, má být v úterý jmenována Marie Benešová. „To je zřejmá nominantka Miloše Zemana,“ říká Minář. „Dlouholetá přítelkyně prezidenta, který, jak je dokázáno, se pokoušel ovlivňovat některé soudce. To samo o sobě je další nepřijatelná věc, prezident by neměl mít ve vládě svoje ministry.“

Marie Benešová v minulosti jako poslankyně nehlasovala ve Sněmovně pro Babišovo vydání k trestnímu stíhání a postavila se i proti zákonu, který měl řešit střet zájmů Andreje Babiše.

„Navíc jsme měli informace, že se tahle výměna chystá, už na začátku dubna. Dokonce pan Babiš s tím byl konfrontován a on to popřel, že jsou to fake news. Teď na to došlo a my se bojíme, že se chystá zemětřesení v soustavě státního zastupitelství, které může vést k tomu, že bude premiér zproštěn obžaloby,“ říká Minář.

Marie Benešová v pátek prohlásila, že uvedení do funkce nečekala a že žádné čistky nechystá.

„Zprávy o tom, že Jana Kněžínka nahradí Marie Benešová, máme čtyři týdny. Na konci března Miloš Zeman kritizoval na TV Barrandov současné státní zástupce. O tom, že bude Kněžínek nahrazen, se spekulovalo dlouho, začali se na to ptát novináři,“ připomíná Minář.

Organizátoři protestů si myslí, že jmenování nové ministryně mohou skutečně zabránit. „Věříme, že toho můžeme dosáhnout. A to zkrátka proto, že pokud toho nedosáhneme a Marie Benešová bude jmenována, tak je velmi pravděpodobné, že to není poslední protest.“

Minulý rok v březnu svolal spolek Milion chvilek pro demokracii demonstrace proti jmenování komunisty Zdeňka Ondráčka do čela parlamentní komise pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů. K protestu se přes sociální sítě připojilo přes 40 tisíc lidí, demonstrovalo se v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Plzni, Písku, Jihlavě, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové i Rožnově pod Radhoštěm. Ondráček nakonec z čela sněmovní komise odstoupil. Podle dosavadní odezvy očekávají organizátoři pondělní demonstrace účast deseti až dvaceti tisíc lidí.

Reklama

Doporučované