Hlavní obsah

Nástupce Pavla Zemana má dosadit ještě tato vláda, míní prezident

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 potvrdil, že nechá dovládnout Andreje Babiše i v případě, že Poslanecká sněmovna jeho kabinetu vyjádří nedůvěru.

Článek

Podle prezidenta Miloše Zemana by končící vláda měla jmenovat nového nejvyššího státního zástupce. Stavající šéfžalobce Pavel Zeman skončí koncem června.

Opozice ale naléhá na premiéra Andreje Babiše, aby jmenování jeho nástupce nechal až na příští kabinet, který vzejde z podzimních voleb.

„Je samozřejmé, že když koncem června Pavel Zeman odejde, tak tuto funkci je potřeba obsadit. Čekat několik měsíců do voleb je jedna z opozičních hloupostí,“ uvedla hlava státu v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1.

Jmenování nového nejvyššího státního zástupce v samém závěru funkčního období připustil v neděli v ČT vicepremiér Karel Havlíček.

Pavel Zeman je ve funkci deset let. Jako důvod svého odchodu uvedl sílící politické tlaky. Byl ve sporu s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která je dlouholetou spolupracovnicí prezidenta Zemana. Ta na něj chtěla podat kárnou žalobu v souvislosti s kauzou Vrbětice. Benešová od zveřejnění informací o tom, že za výbuchy v moravském muničním skladu stojí agenti ruské rozvědky GRU, stejně jako prezident opakovaně mluvila o údajných dalších vyšetřovacích verzích. Za to šéfku spravedlnosti kritizoval i premiér Babiš.

„Vzal jsem (rezignaci Pavla Zemana) na vědomí. Trochu mě překvapilo, že to zdůvodnil kritikou ministryně Benešové. Každý z nás je občas kritizován, a kdybychom na tuto kritiku reagovali rezignací, tak tu nikdo nezbude,“ řekl Miloš Zeman.

Babišův menšinový kabinet bude v Poslanecké sněmovně čelit hlasování o nedůvěře. Opozice to plánuje nejdříve na červen, až vyprší lhůta pro odchod pracovníků ruské ambasády z Česka v důsledku česko-ruské diplomatické krize kolem kauzy Vrbětice.

Zeman ale znovu potvrdil, že nechá Babišův tým dovládnout v demisi do řádného, říjnového termínu voleb. Odmítl, že by plánoval dosadit do Strakovy akademie vlastní „úřednickou“ vládu.

„Nepřemýšlím o úřednické vládě a nejlogičtější postup je nechat dovládnout Babišovu vládu do konce,“ uvedl Zeman. Trvá také na tom, že by současný premiér podle něj byl dobrým kandidátem na prezidenta v příští volbě hlavy státu v roce 2023.

Reklama

Doporučované