Hlavní obsah

Nástupci Harryho Pottera jsou z USA. Američtí hráči ovládli mistrovství světa ve famfrpálu

Mistrovství světa ve famfrpálu se konalo už čtyřikrát. Tři tituly získaly USA, loni se radovala Austrálie.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Famfrpál je fiktivní sport v knižním příběhu kouzelníka Harryho Pottera. Upravená verze se ale hraje i ve skutečném světě.

Článek

Nejen fotbalový fanoušci si užívají sportovní svátek. V italské Florencii v neděli vyvrcholil světový šampionát ve famfrpálu. Původně fiktivní sport z knižní série o čaroději Harry Potterovi se v roce 2005 dočkal i reálné verze, která přizpůsobila pravidla pro skutečný svět.

V kouzelnickém příběhu J. K. Rowlingové proti sobě nastupovaly sedmičlenné týmy na létajících košťatech a vyhrál tým, který nastřílel více branek speciálním míčem camrálem do soupeřových obručí.

Zápas ale končil až chycením létajícího míčku zlatonky, jež mohlo vývoj utkání bonusovým bodovým přídělem zvrátit. Ve vzduchu se pohybovala také dvojice odrážečů, jejichž úkolem bylo trefit pálkou třetí z balónů ve hře „potlouk” a shodit jím z koštěte soupeře.

Tento víkend Itálie hostila už čtvrté mistrovství světa v reálné nápodobě oblíbené magické hry. Na rozdíl od knižní verze famfrpálu se s košťaty mezi nohama běhá po zemi. Pravidla ale zůstávají co nejvěrnější knižní podobě, včetně zlatonky, kterou nestranný hráč nosí za pasem v pytlíku a chytači se mu ji snaží sebrat.

„Řekl bych, že famfrpál je v reálném světě kombinací ragby a vybíjené. Jsou tam ale také prvky házené a když je na hřišti zlatonka, tak i zápasu,” popsal novou sportovní disciplínu její zakladatel Alex Benepe.

Letos se na mistrovství světa poprvé představila i česká reprezentace a postoupila až do osmifinále, ve kterém podlehla Německu 50:170. Šampionát ovládly už potřetí Spojené státy. Ve čtvrtfinále porazily obhájce titulu z Austrálie a v souboji o titul si poradily s Belgií 120:70.

„Je to neskutečné, znamená to pro nás všechno. Když jsme minule prohráli, tak nás to dostalo, zlomilo nás to. Věděli jsme, že se příště musíme vrátit rychlejší a silnější než kdy dřív, a to se nám povedlo,” popsal finálovou radost americký chytač Harry Greenhouse.

Reklama

Související témata:

Doporučované