Hlavní obsah
Online

Naštvaná není jen Praha. Proti Babišovi a Benešové se ozvala i další města

Speciál Seznamu: Protesty proti Marii Benešové a za nezávislost justice se mají podle organizátorů konat na více než 240 místech v celé ČR – v Praze tentokrát ne.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Spolek Milion chvilek pro demokracii na dnešek naplánoval další protesty za nezávislost justice. Ty se pro změnu konají ve všech městech České republiky kromě hlavního města Prahy. Důvodem je podle organizátorů snaha ukázat, že nejde jen o pražskou záležitost, nýbrž o celorepublikový protest. Akce se mají zúčastnit lidé na více než 240 místech.

Článek

Stovky až tisíce lidí dnes demonstrovaly v desítkách menších i větších měst po celé zemi proti premiérovi Andreji Babišovi a za nezávislost justice. Tu podle nich ohrožuje nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Dva a půl tisíce demonstrantů se podle policie navzdory dešti shromáždily na brněnském Dominikánském náměstí. Asi 500 lidí protestovalo v Ostravě, zhruba 150 v centru Olomouce. Další z demonstrací svolala hnutí Společně pro Brno a Milion chvilek pro demokracii.

Lidé se obávají, že nedávno jmenovaná Benešová má zamezit dalšímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo. „Neprotestujeme proti výsledku voleb, ale proti tomu, že vítěz voleb nerespektuje žádná pravidla a zneužívá moc. Místo aby sloužil naší zemi, slouží jen sám sobě,“ uvedli pořadatelé. Vyzývali k účasti na další demonstraci v Praze plánované na 4. června.

V Brně se lidé začali scházet po 18:00, začátek byl plánovaný na 18:30. Na pódiu vystoupili hudebníci Tomáš Klus a David Koller i předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, který premiéra vyzval ke společné účasti v televizní debatě, aby své kroky obhájil. „Vyzýváme Andreje Babiše, aby podstoupil test na detektoru lži a odpověděl deset našich otázek. Týkají se jeho podnikání i angažmá v StB,“ řekl Koller. Vystoupili také zástupci brněnských divadel nebo zpěvačka Hana Ulrychová.

Protestující chtějí, aby vláda podepsala a dodržovala sedm pojistek pro nezávislost justice, které formulovala platforma Rekonstrukce státu. Zahrnují posílení nezávislosti státního zastupitelství zákonem stejně jako nezávislosti soudů nebo závazek, že vláda nebude zasahovat do nezávislého vyšetřování a neodvolá nejvyššího státního zástupce.

Protesty provázel místy silný déšť

Zřejmě deštivé počasí se odrazilo na počtu protestujících v Olomouci, jichž nakonec bylo zhruba 150. Demonstrace začala průvodem kolem Šantovky. K protestujícím se potom na Horním náměstí přidali další. V centru města si lidé vyslechli poselství děkanky právnické fakulty, promluvila Dominika Kovaříková a Bořivoj Šarapatka. Ve Zlíně demonstrovaly asi dvě stovky lidí. Drželi transparenty s hesly „Demisi!“ nebo „Bez Babiše bude líp!“.

V Karlových Varech se shromáždilo asi 150 lidí. Na lázeňské město šlo o poměrně vysokou účast, protože podobné protesty tu obvykle přilákají jen desítky lidí. „Demisi“ nebo „Nám to vadí“, skandovali lidé. Právník Karel Jelínek na adresu ministryně řekl, že je jediný člověk v zemi, který stojí mezi Babišem a soudem. „Andrej Babiš se povýšil do pozice majitele jediné firmy, kterou chce ovládat, a to je Česká republika. Ale tato země není firmou,“ řekl Jelínek. V Karlovarském kraji se lidé na protestních akcích svolali ještě v Chebu, Sokolově, ale i v dalších menších městech.

Asi půlhodinové demonstrace na jihlavském Masarykově náměstí se v dešti zúčastnilo odhadem až 300 lidí. V Třebíči se v 17:00 na Karlově náměstí pod sochou svatého Cyrila a Metoděje sešla asi stovka protestujících. Vyjádření řečníků na obou místech směřovala hlavně proti Babišovi. Protestovat přišli lidé všech věkových skupin, v Třebíči i rodiče s dětmi v kočárku. Jeden z nich zdobil transparent s nápisem „Mě si nekoupíš, strejdo Babiši!“ V Jihlavě měli protestující na transparentech napsáno například „Stop škůdcům a hrabišům“, „Babiše do koše“ nebo „Zastavme zlo“.

Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. bylo plné ze čtvrtiny. Lidé měli transparenty s nápisy jako „Benešová Marie – mé podvody zakryje“, „Nahrabal si, vem ho čert – Hrabiše i Bagrofert”, jiní drželi české vlajky či červené trenýrky. „Chov ovcí a politiků pojí vzájemné podobnosti. Jsou to tvorové stádní, nejsou nadmíru inteligentní, ale nedá se říci, že jsou hloupí. Smyslem jejich života je dobře se nažrat,“ řekl jeden z řečníků Robert Blíženec, který v Novohradských horách chová stovky ovcí.

Na demonstraci v Pardubicích přišly minimálně čtyři stovky lidí. „Ztotožňujeme se s vyjádřeními hnutí Milion chvilek, pokud budou demonstrace pokračovat i jindy, rádi a ochotně se připojíme,“ řekla ČTK organizátorka a městská zastupitelka Ivana Böhmová (Piráti).

„Máme toho dost!“, „Nejsme slepí!“ nebo „Demisi!“ skandovaly více než dvě stovky lidí na Masarykově náměstí v Říčanech u Prahy. V davu vlály české vlajky i vlajka Evropské unie, často se ozýval pískot a výkřiky jako „Fuj!“ či „Hanba!“. „Je čas vystavit premiérovi účet,“ prohlásil jeden z řečníků. Část demonstrantů přijela z metropole, což dokládaly transparenty „Praha zdraví Říčany“. Podobné protesty se ve středních Čechách dnes konaly také ve Velvarech na Kladensku, Veltrusech na Mělnicku, Řeži, Dolních Břežanech či Dobřichovicích u Prahy.

  • Před libereckou radnicí protestovaly stovky lidí

    Několik set lidí dnes přišlo v Liberci v pochmurném počasí na náměstí u radnice na demonstraci za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO). Protestní mítink byl ale podle slov řečníků zaměřen hlavně proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

    Kriticky se vůči němu vyjádřil i emeritní rektor liberecké univerzity David Lukáš. Babiše označil za osobu, která se proviňuje proti dobrým politickým mravům. „Koncentrace politické, ekonomické a mediální moci činí z České republiky spíše mocnářství než republiku,“ uvedl Lukáš v projevu.

    Mezi demonstranty byla i hesla Společně proti babišismu či Babiši táhni tam, kam slunce nesvítí. „Důležitější než odvolání pana premiéra je, aby tato země našla muže nebo ženu, kteří budou vykazovat lepší politické mravy než současný pan premiér,“ mínil ale Lukáš.

  • V Plzni se sešlo na centrálním náměstí Republiky asi 800 lidí

    Zhusta přicházely celé rodiny i s malými dětmi. Promluvilo tu asi deset řečníků, kteří kritizovali Babiše i Benešovou a vyzývali účastníky, aby v demonstracích vytrvali, dokud ministryně spravedlnosti neodejde.

    Plzeňský herec Přemysl Kubišta, který na náměstí mluvil také na podzim 1989, řekl před lidmi, že tenkrát se navzdory veškerému vyhrožování nakonec dočkali demise tehdejší komunistické vlády během několika dnů. Vyzval lidi, aby na náměstích demonstrovali dál a nevzdávali se.

    V Plzni se dnes poprvé chystá pochod ulicemi poblíž centra. Průvod půjde ulicí B. Smetany a Smetanovými a Kopeckého sady ke kašně před Západočeským muzeem. Protest v Plzni organizuje iniciativa Milion chvilek pro demokracii a ProHnutí.

  • Asi 500 lidí protestovalo v Ostravě, zhruba 150 v centru Olomouce

  • „Svým chováním nás vyzývá k občanské neposlušnosti,“ řekl Tomáš Klus v Brně o premiéru Babišovi

  • „Demonstrace nejsou zbytečné,“ vyzývají budějovičtí demonstranti

  • „Máme toho dost!“ zní z Liberce, kde protestuje zhruba tisícovka lidí. Zazněla výzva k bojkotu výrobků Agrofertu

  • Na protesty v obci Černošice u Prahy dorazila poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

  • Protesty pokračují v dalších městech Česka

    V Karlových Varech se sešlo zhruba 150 lidí, v tomto městě přitom podle serveru aktuálně.cz protestují pouze desítky. Ve Zlíně u Památníku Tomáše Bati pak protestovalo asi 200 lidí. V Jihlavě se pak počet demonstrantů vyšplhal asi na tři sta. V Sedlčanech se setkalo zhruba 70 lidí.

  • V Kutné Hoře se na organizování protestů podílí i kapela Rybičky 48

    Nápad protestovat proti Andreji Babišovi dostali při protestech v Praze. Rozhovor s Kubou Rybou je k vidění zde:

  • V Českých Budějovicích přicházejí na demonstraci další lidé. Organizátoři odhadují, že na náměstí Přemysla Otakara II. dorazilo 500–600 lidí

  • V Brně se na Dominikánském náměstí sešlo alespoň 1500 lidí. Za několik okamžiků zde vystoupí také zpěvák Tomáš Klus

  • Protestující přicházejí navzdory špatnému počasí

  • V Berouně se sešlo zhruba 350 protestujících. Vystoupí například bývalý šéfredaktor Respektu Tomáš Němeček nebo Michal Hrůza s kapelou

  • V Českých Budějovicích začínají protesty

Reklama

Hlavní zprávy