Hlavní obsah

Hněv Francie trvá. Země zrušila bezpečnostní jednání s Británií

Foto: Profimedia.cz

Jedním z důvodů rozkolu mezi Francií a jejími spojenci je zrušená smlouva s Austrálií na nákup ponorek (prezident Emmanuel Macron v ponorce Le Terrible).

Reklama

K návratu vztahů do starých kolejí mezi Francií a jejími nejbližšími partnery možná jen tak nedojde. Posledním důkazem diplomatické krize je zrušení schůzky francouzské ministryně obrany s jejím britským protějškem.

Článek

Francouzská ministryně obrany zrušila jednání se svým britským protějškem, důvodem je podle BBC přetrvávající konflikt mezi Francií a jejími spojenci, který vyvolala bezpečnostní dohoda mezi Velkou Británií, Spojenými státy a Austrálií (Aukus). Právě s Francií totiž měla Austrálie uzavřenou smlouvu na nákup jaderných ponorek, od ní ale odstoupila a plavidla zemi dodají USA.

Britský premiér Boris Johnson už dříve řekl, že dohoda nemá Francii dělat starosti. Přesto ale bylo plánované setkání francouzské šéfky resortu obrany Florence Parlyové s britským ministrem obrany Benem Wallaceem, které mělo proběhnout tento týden v Londýně, zrušeno. Bývalý britský velvyslanec ve Francii lord Peter Ricketts, který měl dvoudenním jednáním spolupředsedat, potvrdil, že mítink byl „odložen na později“.

Britský ministr zahraničí James Cleverly řekl v pořadu BBC Breakfast, že „všechny bilaterální vztahy momentálně procházejí obdobím napětí“. „Absolutně nepochybuji, že naše vztahy s Francií to přečkají bez úhony,“ dodal Cleverly.

Podle ministra zahraničí má pakt s Austrálií a USA za cíl „posílit a prohloubit“ vztah se dvěma dlouholetými partnery v oblasti obrany a podpořit díky tomu technologické společnosti po celé Velké Británii.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian ale pakt popsal jako „bodnutí do zad“, které představuje „nepřijatelné chování mezi spojenci a partnery“. Prezident Emmanuel Macron jako odvetný krok zvolil odvolání francouzských velvyslanců ve Washingtonu a Canbeře.

„Na žádost prezidenta republiky jsem se rozhodl okamžitě povolat naše dva velvyslance ve Spojených státech a Austrálii do Paříže ke konzultacím. Toto výjimečné rozhodnutí ospravedlňuje výjimečně závažné oznámení, které učinily Austrálie a Spojené státy,“ uvedl francouzský ministr zahraničí.

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune pak obvinil Brity z podřízení se Washingtonu. „Naši britští přátelé nám vysvětlili, že opouštějí EU, aby vytvořili globální Británii. Jak ale vidíte, je to návrat zpět k USA a přijetí formy vazalského postavení,“ cituje Beauneovo vyjádření na televizní stanici Public Sénat deník The Times.

Premiér Johnson před svým odletem do New Yorku, kde se účastní Valného shromáždění OSN, řekl, že by si Francie neměla „dělat starosti“ s aliancí. Johnson pak anglo-francouzské vztahy označil za „nezničitelné“.

Obě země mají spolu podle předsedy vlády „velmi přátelský vztah“, což podle něj má „obrovský význam“. „Naše láska k Francii je nezničitelná,“ řekl Johnson novinářům. „Aukus není něco, z čeho by si měl kdokoli dělat starosti, a zvláště ne naši francouzští přátelé,“ dodal premiér. Johnsona na Valném shromáždění OSN doplní také britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

„Svobodu je třeba bránit. Dohoda ukazuje naši připravenost postupovat pragmaticky při obraně našich zájmů a čelit nekalým praktikám a zákeřným činům,“ řekla Trussová deníku The Sunday Telegraph. Podle The Times odkazovala ministryně zahraničí na aktivity Číny.

Nový bezpečnostní pakt mezitím odsoudila Severní Korea, která se obává, že by aliance mohla vyvolat „závody v jaderném zbrojení“. Ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že dohoda „naruší strategickou rovnováhu v asijsko-pacifickém regionu“.

„Jedná se o extrémně nežádoucí a nebezpečné činy, které naruší strategickou rovnováhu v asijsko-pacifickém regionu a odstartují řetězec závodů v jaderném zbrojení,“ uvedlo podle BBC ministerstvo. Pchjongjang také uvedl, že je „zcela přirozené, že sousední země jako Čína tuto alianci taktéž odsoudily“. Peking už během víkendu uvedl, že všichni tři členové nově vytvořeného paktu mají „mentalitu studené války“.

Spojené státy, Británie a Austrálie ve středu oznámily, že zakládají bezpečnostní partnerství (Aukus), které má zajistit mír a stabilitu v oblasti Indo-Pacifiku. Spojenectví je také očividně namířené ke vzniku protisíly v regionu konkurující vlivu Pekingu. Pakt má mimo jiné pomoci Austrálii získat americké ponorky na jaderný pohon. Ty původně měla podle dohody z roku 2016 dodat Francie.

Podle britské BBC se Francie dozvěděla o zrušení zakázky jen pár hodin před oficiálním oznámením spojenců. Austrálie při něm uvedla, že zrušila dohodu o nákupu 12 francouzských konvenčních ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů (850 miliard korun).

Australský ministr obrany Petter Dutton ve čtvrtek uvedl, že Austrálie přistoupila ke změně dodavatele kvůli tomu, že chce „zajistit to nejlepší pro národní bezpečnost“.

Reklama

Doporučované