Hlavní obsah

Babiš dal komunistům návrh na vznik státní komerční banky

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Komunisté jednali odpoledne s premiérem Andrejem Babišem v sídle vlády. Sešli se poté, co výkonný výbor KSČM pověřil vedení strany, aby s hnutím ANO zahájilo dohodovací řízení. Komunisté jsou totiž se spoluprací nespokojeni.

Článek

Lídři vládního hnutí ANO a KSČM, která podporuje menšinový kabinet ve Sněmovně, se dnes v 17 hodin sešli ve Strakově akademii a jednali hodinu a půl o další toleranci. Drtivá většina z širokého vedení komunistů se během velikonočního hlasování vyslovila proti pokračování spolupráce v posledních měsících před sněmovními volbami.

I když šli komunisté na jednání s hnutím ANO na vládu s jasným stanoviskem strany, která už není pro toleranci vlády, tak jednání budou i přesto ještě pokračovat. Premiér Andrej Babiš předal dnes komunistům návrh na vznik komerční banky v rukou státu, jak komunisté podporující menšinový kabinet chtěli.

Dohodovací řízení přerušeno

Dohodovací řízení o toleranci menšinové vlády na týden přerušili. Předseda vlády podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a předsedy sněmovního klubu ANO Jaroslava Faltýnka na schůzce také uvedl, že pověřil ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby vstoupil do jednání o spojení Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

„S našimi experty prostuduji návrh na založení banky komerčního typu v rukou státu,“ popsal po dlouhém jednání další kroky KSČM Filip. Podle Faltýnka jde „o konkrétní materiál“. Metnar byl pak podle Filipa požádán, aby odbrzdil jednání o sloučení pojišťoven ze strany Vojenské zdravotní pojišťovny.

Lídři ANO a KSČM se podle Faltýnka shodli na tom, že vláda plní 60 procent závazků obsažených v toleranční dohodě, 40 procent ne. Filip označil poměr za realistický, byť míní, že požadavky měly být plněny rychleji. Podle předsedy KSČM Filipa bylo dnešní jednání konstruktivní.

Filip: Myslel jsem, že to bude vyřešené rychleji

„Myslím, že to bylo konstruktivní a je to dohodovací řízení. I když jsem myslel, že to bude rychleji vyřešeno, nejsem ten, kdo by nebyl ochoten vyslechnout argumenty protistrany a budeme pokračovat příští týden,“ řekl po jednání na Úřadu vlády Filip.

ANO je podle Jaroslava Faltýnka připravené podpořit zákon z dílny KSČM o 5 týdnech dovolené. „Ten se nachází ve třetím čtení a my věříme, že se podaří v tomto volebním období projednat tak, aby odešel do Senátu,“ řekl šéf poslaneckého klubu ANO Faltýnek.

Komunisté si dlouhodobě stěžují, že spolupráce s vládou premiéra Andreje Babiše nefunguje. Vláda podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa neplní dohody, na jejichž základě komunisté vládu ve Sněmovně podporují. Výkonný výbor strany proto minulý týden pověřil předsedu Filipa, šéfa poslaneckého klubu Pavla Kováčika a poslance Stanislava Grospiče dohodovacím jednáním o toleranci vlády se zástupci hnutí ANO.

Komunisté mají výhrady například k navrácení deseti miliard korun do rozpočtu Ministerstva obrany z rozpočtové rezervy. Nelíbí se jim také kroky vlády v případě projektu dostavby Jaderné elektrárny Dukovany. Podle šéfa komunistů Filipa dále vláda neplní podmínky dohodnuté s prodloužením nouzového stavu.

KSČM také vadí, že nebyly sloučeny Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna.

Reklama

Doporučované