Hlavní obsah

Natáčejte strop, ostatní ven. Příchod prezidenta nesmí nikdo vidět

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě.

Reklama

Jmenování nového ministra vždy doprovází slavnostní ceremoniál, během kterého je s novým ministrem v sále i premiér a prezident Miloš Zeman. Jak do sálu přichází a odchází, ale není pro veřejnost.

Článek

Jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) dnes dopoledne na Pražském hradě bylo velmi rychlé. Oficiální uvedení do funkce se odehrálo v 11:30. Před touto událostí ale bylo na Hradě živo. I když je areál nepřístupný a u vchodu je policie nebo Hradní stráž, dnes na Pražský hrad vjíždělo několik aut včetně toho s novým ministrem zdravotnictví.

Novináři byli do prostor Hradu vpuštěni půl hodiny před začátkem, v doprovodu ochranky a po důkladné kontrole i vpuštěni do sálu, kde už bylo vše připravené. Kameramani se připravovali na živý přenos a všichni novináři čekali, než do sálu přijde prezident a nový ministr zdravotnictví.

Před samotným jmenováním ale nastal okamžik, kdy všichni novináři chvíli před začátkem museli opustit sál, včetně kameramanů. Ti museli buď kameru vypnout a zakrýt krytem, nebo ji namířit ke stropu. Tak zněl pokyn ochranky. A všichni se poté museli přesunout do vedlejší místnosti.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Novináři čekající ve vedlejším sále na to, až bude prezident v sále.

Proč takové opatření jen pár minut před jmenovacím ceremoniálem? Vysvětlení je jednoduché. Už delší dobu není možné natáčet nebo fotit příchod prezidenta do sálu, stejně jako jeho odchod. V praxi to znamená, že ve vedlejší místnosti a za zavřenými dveřmi je zavřená skupina novinářů s ochrankou a čekají, až se prezident Miloš Zeman usadí do křesla.

Po několika minutách pak ochranka zkontroluje, zda je už vše připravené a poté opět povolí novinářům návrat do sálu. Ne vždy ale byla na Pražském hradě taková opatření. Například při jmenování Andreje Babiše do funkce premiéra v roce 2018 prezident Miloš Zeman během slavnostního ceremoniálu stál a nebylo nutné žádné takové opatření jako dnes.

Foto: Úřad vlády

Prezident jmenoval ve středu 6. června 2018 do funkce předsedy vlády Andreje Babiše

Novým ministrem zdravotnictví se stal ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval dnes prezident Miloš Zeman, který předtím odvolal dosavadního ministra Jana Blatného.

Na rozdíl od Blatného, který zastával rezervovaný postoj k ruské vakcíně proti covidu-19, také připustil, že by zájemcům umožnil, aby se Sputnikem V očkovali v rámci klinického zkoušení. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Zeman dnes při jeho jmenování uvedl, že se v případě ruské a čínské vakcíny nemá nechat otrávit ideologickou hysterií.

Reklama

Doporučované