Hlavní obsah

Natáčeli jsme v místě, kde žije nejvíc nezaměstnaných

Jak se žije v karvinské vyloučené lokalitě, takzvané Šestce, kde bydlí tamní nejpočetnější skupina lidí bez práce?Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedno z ohnisek nákazy koronaviru, které také trápí i další podobně vážné problémy. Ty se ale do padesátitisícové Karviné hluboce zakořenily už dříve.

Článek

Karviná a její blízké okolí k sobě váže pozornost celého Česka: v černouhelném Dole Darkov se nakazilo už více než tři sta horníků a jejich příbuzných.

Jenže zatímco koronavirová epidemie za nějaký čas odezní, nezaměstnanost a s ní spojené sociální problémy - jakými jsou nízké vzdělání, rostoucí kriminalita, černý trh s drogami i beznaděj mezi mladými - budou hornické město sužovat i nadále. Vlivem současné krize dost možná ještě ve větší míře.

Redaktorku Šárku Kabátovou zajímalo, jak se žije v karvinské vyloučené lokalitě, takzvané Šestce, kde bydlí nejpočetnější skupina obyvatel bez práce. A proč se jim nechce v Karviné žít, případně proč se jí naopak nechtějí vzdát.

V Karviné teď nezaměstnanost přesáhla 7 procent. Až 41 procent tamních nezaměstnaných má sotva dokončené základní vzdělání, kolem 22 procent má problém s exekucí a téměř každý druhý je v registraci na Úřadu práce evidovaný více než rok. Chmurná čísla poukazují na problémy regionu.

Detaily v úvodním videu, které je součástí projektu „My,“ autorky Šárky Kabátové, v němž mapuje českou společnost.

Reklama

Doporučované