Hlavní obsah

Natáčení na kurzu pro dlužníky. Pojďte pracovat, přesvědčují firmy lidi s exekucemi

Práce je pro všechny. Teď se firmy snaží motivovat i lidi s exekucemi, kteří pro ně byli dřív příliš administrativně nároční.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Ústeckém kraji od letošního roku funguje projekt, který se snaží motivovat lidi s exekucemi, aby si našli práci. Nezaměstnanost je tak nízká, že firmy si nevybírají.

Článek

Z ranní mlhy se v severočeském Mostě postupně vynořují lidé mířící k budově asistenčního centra.

Řada z nich má exekuci a míří kvůli tomu na školení. Téma: Jak uniknout z dluhové pasti.

Dnešní cíl akce je zdánlivě prostý – přimět účastníky, aby začali aktivně hledat práci.

„Můžu vám říct, že se teď do práce v průmyslových zónách bere téměř kdokoliv,“ vysvětluje několika zadluženým ženám František Jochman z Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje, jakmile odpřednáší sadu základních informací z ranku finanční gramotnosti – například, jak zvládnout splácet dluhy, jak se na ně nabalují další úroky a penále.

Jedna z účastnic kurzu je možností legálně pracovat překvapena. Doteď se setkávala u zaměstnavatelů s tím, že přijmout do práce pracovníka, který má na krku exekuci, je pro ně administrativně náročné.

I další z žen-posluchaček je k nabídce lektora skeptická. „No, ono záleží, jaká je to práce,“ říká a začne rozvíjet debaty o tom, jestli raději nevyrazit za prací do Německa.

48 tisíc nezaměstnaných v exekuci

Začátkem měsíce Úřad práce zveřejnil říjnové statistiky nezaměstnanosti. Opět jde o rekordně nízkou míru nezaměstnanosti 2,8 procenta. Bez práce bylo 215 622 lidí, firmy naopak hlásí na úřady 317 tisíc volných pozic.

A Úřad práce dodal ještě jeden údaj: 48 tisíc lidí bez práce je v exekuci. Téměř každý čtvrtý nezaměstnaný. V nich však firmy v těchto časech vidí zdroj pracovních sil, které stále naléhavěji chybí.

„Na úřadech práce ještě nějací lidé jsou, ale firmám se nedaří je zaměstnávat. Lidem v exekucích se nevyplatí pracovat,“ říká František Jochman.

Účastníky kurzu se snaží hlavně přesvědčit, aby nepracovali načerno.

Právě dluhy a exekuce totiž lidi demotivují hledat si práci. Poté, co jim exekutoři zabaví výplatu, až na nutné minimum, jsou na tom často hůř než ti, co nepracují. Nezaměstnaní totiž dostávají dávky, na které lidé, co vydělávají, nemají nárok.

Kurz pro lidi s exekucí má však podle Františka Jochmana ještě přidanou hodnotu – a tou je psychologická pomoc.

„Mohla jsem o tom upřímně mluvit. Bylo to pro mě důležité. A dozvěděla jsem se, že pokud budu mít pořádnou práci, tak se to dá normálně splácet,“ potvrzuje jedna z účastnic. Původně se prý bála začít pracovat, protože by jí exekutoři všechno vzali.

Účastníci projektu mohou využít i rady Denisy Rohanové z České asociace povinných, která s nimi individuálně rozebírá jejich dluhy a jak je řešit.

„Nejčastěji tady s lidmi řešíme, že jejich exekuce je z nějaké důvodu neplatná nebo částečně neplatná. Největší problém v severních Čechách spočívá v tom, že spousta lidí má nájemní smlouvy, kde jsou úroky v rozporu s dobrými mravy,“ říká Rohanová. Podle ní najde na každém sezení zhruba osm exekucí, které by neměly být vymáhané.

Program Stop Exekuce funguje v Ústeckém kraji tři čtvrtě roku. Za tu dobu se ho zúčastnilo zhruba 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované