Hlavní obsah

Dva miliony lidí si předplatily Netflix. Netušily, že platí pirátům

Foto: https://www.flickr.com/

Ilustrační fotografie.

Reklama

Oblíbeným streamovacím společnostem roste konkurence, kterou zákazníci vyhledávají pro její nízké ceny. Jen je tu jeden problém, není legální a jde po ní policie.

Článek

Už před pandemií byly streamovací platformy hodně populární, ale po přesunu z kanceláří do domovů došlo k raketovému nárůstu - vydělaly na něm všechny platformy Netflixem počínaje a Disney konče.

Jejich úspěch však láká i kriminální skupiny, z nichž některé dosáhly takového stupně propracovanosti, že bylo prakticky nemožné je odlišit od pravých poskytovatelů. Jedna z nich ve Španělsku více než pět let nabízela 40 tisíc kanálů, filmů, dokumentů a dalšího obsahu, a svým dvěma milionům „zákazníků“ dokonce poskytovala podporu na speciální lince a kontrolovala kvalitu svých služeb. Taková míra profesionality překvapila i policisty, kteří síť nakonec rozbili.

Rozhoduje cena

Šetření činnosti zločinecké sítě začalo loni, kdy španělská policie narazila na několik webových stránek nezákonně distribuujících audiovizuální obsah v různých zemích Evropy, Asie a Středního východu. Nakonec se do akce zapojila španělská policie i Evropské středisko pro finanční a hospodářskou kriminalitu, které vzniklo v rámci Europolu.

Zásah totiž probíhal v devíti zemích a odstavil od sítě zhruba 50 serverů. Při 15 domovních prohlídkách policisté zatkli 11 podezřelých. Ekonomické škody, které skupina způsobila, jdou do milionů - od klientů vybrala přes PayPal, bankovní převody nebo kryptoměny asi 17 milionů dolarů. Z těchto peněz pak hradila své náklady včetně již zmiňované zákaznické linky.

Europol uvedl, že byly zabaveny nemovitosti, luxusní automobily, šperky, peníze a kryptoměny v celkové hodnotě asi 4,8 milionu eur a dalších 1,1 milionu eur zmrazily banky na různých účtech.

Velké streamovací společnosti si podle všeho budou muset zvyknout na to, že se na jejich obsahu budou podobné skupiny přiživovat a že přitom budou o krok napřed. Klienty jim Netflix a spol. mohou přihrát tím, jak se budou ze svých zákazníků postupným zvyšováním poplatků snažit získat víc a víc peněz.

Pro diváky může být tento souboj docela výhodný, protože pokud se velké streamovací služby při tvorbě ceníků odvážou až příliš, začnou jim diváci utíkat ke konkurenci. I kdyby byla nelegální.

Reklama

Doporučované