Hlavní obsah

O zradě hnutí ANO nebudu spekulovat. Pojistky máme silné, věří Hamáček

Jak ČSSD vyřeší patovou situaci, pokud Zeman nejmenuje Pocheho ministrem?Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Miroslav Poche je dál kandidát ČSSD na ministra zahraničí, potvrzuje ve Výzvě předseda strany Jan Hamáček. „Pokud ho prezident Miloš Zeman nejmenuje, budeme problém řešit,“ dodává.

Článek

Ve středu v devět ráno má prezident jmenovat druhou vládu Andreje Babiše. Tentokrát koaliční, s pěti zástupci ČSSD. O dva týdny později chce premiér požádat Sněmovnu o důvěru. Miloš Zeman má ale dál výhrady k nominantovi na ministra zahraničí Miroslavu Pochemu.

Prezidentův postoj nezměnila ani páteční osobní schůzka s Pochem. Ten prohlásil, že jednání bylo „zbytečné“, protože výsledek byl daný dopředu.

Hamáček potvrdil, že jeho strana má záložní variantu, která počítá s tím, že dočasně povede Ministerstvo zahraničních věcí on. „Je to v řádu měsíců. Dva resorty není možné řídit tři a půl roku,” říká.

Odmítá ale spekulovat o dalším postupu, včetně případné žaloby na prezidenta k Ústavnímu soudu. „Je předčasné hovořit o nějakých scénářích, o kompetenční žalobě. Budeme problém řešit,” vysvětluje. Zároveň vyloučil možnost, že by byl ministrem zahraničí on a resort vnitra by ČSSD obsadila někým jiným.

Hnutí ANO v pátek zveřejnilo jména svých kandidátů na ministry. Například nominantka na šéfku resortu spravedlnosti Taťána Malá sklidila kritiku kvůli možnému střetu zájmů. Hamáček ale nechce vyvolat další spory o jména ministrů.

„Je to odpovědnost pana Babiše. Mám s tím problém (s nominací Taťány Malé, pozn. red.), vadí mi to. Pro mě je podstatné, aby ta vláda vznikla. Případná krize by se táhla přes prázdniny, mohla by být až do konce roku a je otázka, co by to udělalo s ČR,” říká.

Případná vládní koalice s ANO ale v samotné sociální demokracii nemá jasnou podporu. Kritizují ji někteří poslanci i senátoři v čele s šéfem horní komory Milanem Štěchem.

Věří Hamáček, že poslanecký klub ČSSD vládu podpoří? Dává koaliční smlouva sociálním demokratům dost záruk, aby je hnutí ANO neobcházelo a nedojednávalo si podporu třeba u SPD? Nepoškodí vládní angažmá ČSSD v očích voličů?

Podívejte se v pořadu Výzva s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se .

Reklama

Doporučované