Hlavní obsah

Nátlak po obvinění Fica. Směr si zve na kobereček policejního prezidenta

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico je trestně stíhaný kvůli schvalování rasismu.

Reklama

Mikulášská nadílka asi slovenského expremiéra nepotěšila. Místo obyčejného uhlí totiž dostal obvinění z rasismu. V případu se teď chtějí angažovat jeho straničtí kolegové. Polský prezident Andrzej Duda také naděloval: bývalého komunistického prokurátora jmenoval ústavním soudcem. Udělal to za tmy a bez fotografů. Máme pro vás páteční středoevropský přehled.

Článek

Policejní prezident pod tlakem

Na Slovensku dál rezonuje čtvrteční zpráva o obvinění Roberta Fica kvůli schvalování rasistických a nenávistných výroků bývalého poslance Kotlebovy strany Naše Slovensko Milana Mazureka.

Fico se ve čtvrtek otázkám novinářů vyhnul, svého předsedu ale hájili poslanci strany Směr. Dokonce oznámili, že si chtějí pozvat na kobereček policejního prezidenta Milana Lučanského, generálního prokurátora i prokurátora, který Fica obvinil. Na parlamentním výboru se chtějí na jejich kroky vyptávat, protože prý začalo šikanování Směru. Poslanecký klub navíc se slovy Fica souhlasí. Premiér Peter Pellegrini trestní stíhání nekomentoval.

Deník SME připomíná, že trojnásobný premiér může dostat podmínku, pokutu i veřejně prospěšné práce. Podle Denníku N je teď pravděpodobné, že Fico zvolí už osvědčenou pozici oběti. Deník Pravda pak cituje politického analytika, podle kterého může Ficovo obvinění Směru před únorovými parlamentními volbami pomoct a ovlivnit voliče, kteří váhají mezi Směrem a Kotlebovou extremistickou stranou.

Hrozby na sociálních sítích

Jako zábavu vysvětlují v Rakousku dva teenageři výhrůžky „krvavou lázní”, které v létě a na začátku prosince šířili na sociálních sítích. Naposledy psali o několika teroristických útocích, které se měly stát ve Vídni. Oba chlapce teď v metropoli dopadla rakouská policie: jde o sedmnáctiletého Čečence a teprve čtrnáctiletého Chorvata. Brání se tím, že se jen bavili.

PŘEHLED STŘEDOEVROPSKÉHO DĚNÍ Z 5. PROSINCE 2019:

Konec polské dekomunizace

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost ve čtvrtek definitivně přišla o hlavní argument svých reforem soudnictví, médií a vlastně celé společnosti: dekomunizace se nekoná. Prezident Andrzej Duda totiž v podvečer jmenoval do funkce ústavního soudce bývalého komunistu a prokurátora z období výjimečného stavu v 80. letech Stanisława Piotrowicze. Toho minulý týden do funkce vybrali konzervativní poslanci. Vůbec přitom neskrývali, že je to pro Piotrowicze trafika – bývalého poslance totiž už voliči v říjnových volbách nezvolili.

Foto: Kancelaria Prezydenta RP

Polský prezident Andrzej Duda si obvykle ceremoniály užívá a těší se z mediální pozornosti.

Jmenování lidí do různých funkcí si Duda obvykle užívá, při jmenování soudců zpolitizovaného ústavního soudu ale kamery a fotoaparáty často chybí. A bylo tomu tak i ve čtvrtek. Fotka s Piotrowiczem by totiž Dudu mohla stát několik měsíců před volbami pár procent v preferencích. Vždyť si ještě letos v červnu při návštěvě Bílého domu postěžoval, že se lidé působící před rokem 1989 překabátili a teď se tváří jako nová elita.

Soudy dál řeší vlnu rudého bahna

Ekologická katastrofa u maďarské Ajky není ani po devíti letech vyřešena. Hráz odkalovací nádrže hliníkárny Mal Zrt. se protrhla v říjnu 2010. Obrovská vlna jasně červeného toxického kalu se dostala až do vzdálenosti 18 kilometrů. Tragédie si vyžádala deset obětí a na 200 zraněných. Případ ve čtvrtek znovu řešil odvolací soud v maďarském Győru. Deník Magyar Hírlap píše, že státní zástupce nechal u soudu pustit šestiminutovou šokující prezentaci snímků následků katastrofy.

Sjezd o budoucnosti německé kolice

Němečtí sociální demokraté se dnes sjedou do Berlína. Stranická konference SPD má rozhodnout o budoucnosti koaličního vládnutí s CDU/CSU. Strana, která je s podporou 13–15 procent v hluboké krizi, je od roku 2005 ve velké koalici s křesťanskými demokraty už potřetí.

Delegáti by měli ve funkci potvrdit i nové předsednické duo: Saskii Eskenovou a Norberta Waltera-Borjanse, o kterých rozhodla stranická základna. Oba jsou zastánci konce vládní koalice. „Pro mladé lidi je určitě překážka to, že nás znají jen jako mladšího partnera ve vládě Angely Merkelové, což je pro nás velký problém, protože jsme vnímáni jako strana bez vlastních ambicí,” řekla v rozhovoru pro Deutsche Welle Eskenová.

Reklama

Související témata:

Doporučované