Hlavní obsah

NATO chce zvýšit počet jednotek rychlé odezvy na dvojnásobek. A postaví nové velitelství v Německu

NATO chce zvýšit svou schopnost rychle reagovat na ohrožení.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Aliance tak chce zvýšit svou obranyschopnost v případě napadení a také posílit vojska na východní hranici. Reaguje tak na zvýšenou aktivitu ruské armády na východě Evropy.

Článek

NATO má v plánu navýšit počet jednotek rychlé odezvy o více než dvojnásobek. zároveň také hodlá investovat do modernizace výzbroje. Informovala o tom veřejnoprávní německá televize Deutsche Welle.

Podle DW chce Severoatlantická aliance zlepšit svou připravenost spolu s výzbrojí, aby mohla rychleji reagovat na možná ohrožení. Docílit toho chce vytvořením rezervy v počtu zhruba 30 tisíc vojáků, kteří by byli schopní okamžitého nasazení do jednoho měsíce. Mezi výzbroj těchto záloh by patřilo také několik set stíhacích letounů či lodí.

Nové jednotky by se staly součástí Sil rychlé reakce NATO, které v současnosti čítají jen na 20 tisíc vojáků.

Navýšení počtu jednotek rychlé odezvy iniciovaly pravděpodobně Spojené státy, píše DW s odvoláním na německý týdeník Welt am Sonntag. Očekává se, že vedoucí úlohu v naplnění plánu sehraje Německo.

To souvisí pravděpodobně s postavením nového velicího střediska sil NATO právě ve spolkové republice. Aliance tak podle agentury DPA reaguje na politiku Ruska ve východní Evropě.

Plány na posílení NRF prodiskutují ministři obrany členských států NATO příští týden v Bruselu.

Reklama

Doporučované