Hlavní obsah

NATO do konce roku dodá Ukrajině techniku pro šifrované spojení

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Reklama

Severoatlantická aliance ještě tento měsíc poskytne Ukrajině techniku pro šifrované spojení, oznámil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg po dnešní schůzce s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem v Bruselu.

Článek

Techniku pro šifrované spojení podle agentury TASS NATO Ukrajině poskytne v reakci na incident v Kerčském průlivu, kde ruští pohraničníci a vojáci minulý měsíc ostřelovali tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva, kterých se posléze zmocnili a jejich posádky zajali.

Samotná existence Ukrajiny je pro Putina provokace, řekl Seznamu ukrajinský velvyslanec:

Rozhovor s ukrajinským velvyslancem.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

„NATO poskytne Ukrajině dodatečnou podporu, zejména jí do konce roku dodá techniku pro utajené spojení," řekl politický šéf aliance. Tato technika má být součástí pomoci v hodnotě 40 milionů eur (asi jedna miliarda korun), kterou NATO přislíbilo Kyjevu na posílení ozbrojených sil.

Stoltenberg dnes opět vyzval Rusko, aby zajaté námořníky propustilo na svobodu a lodě vrátilo Ukrajině a domáhal se „svobody plavby" v Azovském moři. Ocenil také „klid a zdrženlivost" Ukrajiny během této krize.

Porošenko označil osvobození 24 zajatých Ukrajinců za „absolutní prioritu".

Moskva všechny výzvy ze světa k propuštění ukrajinských námořníků odmítá a chystá se je soudit za to, co nazývá nezákonným překročením ruských hranic.

Jablkem sváru je Kerčský průliv mezi Černým a Azovským mořem, přes který Rusko postavilo most na anektovaný Krym. Ukrajina anexi poloostrova odmítá uznat a trvá na svobodě plavby průlivem, zaručené předchozími dohodami a mezinárodními úmluvami. Rusko naopak tvrdí, že vplutí do průlivu coby ruských výsostných vod vyžaduje předběžný souhlas ruských úřadů. Zatímco Kyjev interpretuje incident v průlivu jako ruskou agresi a předehru k ovládnutí Azovského moře, Moskva tvrdí, že šlo o ukrajinskou provokaci, která má zvýšit Porošenkovy šance v nadcházejících prezidentských volbách.

Reklama

Doporučované