Hlavní obsah

NATO plánuje další výcvikovou misi do Iráku

Severoatlantická aliance plánuje další výcvik iráckých vojáků.Video: Reuters

 

Reklama

Ministři obrany zemí Severoatlantické aliance naplánovali na bruselském summitu výcvikovou misi v Iráku. Mise má začít v červenci. Do výcviku se mají zapojit zhruba dvě stovky pracovníků.

Článek

NATO se chystá na další výcvikovou misi. Severoatlantická aliance pošle do Iráku své pracovníky, kteří budou cvičit irácké důstojníky. Alianční poradci už v Iráku působí, vysvětlují místním například to, jak odstraňovat miny a výbušniny.

Iráku se stále nepodařilo obnovit stabilitu po americké invazi v roce 2003 a následných ozbrojených povstáních včetně vzniku teroristické organizace Islámský stát. Ten už sice byl v Iráku oficiálně poražen, podle agentury AP tam ale stále představuje bezpečnostní riziko, o to větší, že irácká armáda je stále relativně slabá.

„Pojedeme na důslednou misi do Iráku. Vycvičíme Iráčany, aby chránili svůj lid před povstáním jiného typu teroristické organizace,” uvedl americký ministr obrany James Mattis.

Mise má začít v červenci a do Iráku NATO pošle na dvě stovky pracovníků. Ministři zemí NATO se na výcvikové misi domluvili na dvoudenním bruselském summitu.

Reklama

Doporučované