Hlavní obsah

NATO vrací éru studené války, míní Lavrov. Pence uklidňoval vztahy

Napětí na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově.

 

Reklama

Na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově se řešila budoucnost NATO ve vztahu k Rusku i Spojeným státům.

Článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově opět tvrdě pustil do Severoatlantické aliance. Expanze NATO podle něj způsobuje bezprecedentní míru napětí za posledních třicet let v Evropě a Aliance podle něj zůstává „institucí studené války".

I když Lavrov zároveň smířlivě vyzval k obnovení spolupráce NATO s Ruskem, generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg dal najevo, že diktování podmínek nehodlá přijmout. Silná Evropa neznamená Evropu osamocenou, opáčil Lavrovovi.

Stoltenberg se vymezil i proti programu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa „Amerika na prvním místě”. Spojené státy musí podle šéfa Aliance s evropskými členy NATO víc spolupracovat.

Viceprezident USA Mike Pence to ve svém prvním velkém zahraničním projevu slíbil. Podotkl nicméně zároveň, že evropská obrana vyžaduje stejnou míru zapojení - ne jen ze strany USA, ale především samotných evropských zemí.

Pence už se během konference stihl setkat i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Řešili neklidnou situaci v Sýrii, na Ukrajině nebo v Libyi. Kancléřka přitom Pence ujistila, že Německo „bude dělat vše, co je v jeho silách", aby splnilo svůj závazek a zvýšilo výdaje na obranu na dvě procenta HDP do roku 2024.

Reklama

Doporučované