Hlavní obsah

Natočil drastický dokument o homosexuálech v Rusku. Zná svědectví o jejich mučení i vraždění

Svět bez obalu: S režisérem Askoldem Kurovem o životě gayů a leseb v Rusku a Čečensku.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruský režisér Askold Kurov natočil v minulosti několik dokumentů – například o Olehu Sencovovi nebo o práci ruských novinářů. Teď vzbudil velkou pozornost i jeho dokument o životě gayů a leseb v Rusku, který se jmenuje „Děti 404”.

Článek

„Být homosexuálem není v Rusku zakázané. Nemáme tady zatím zákon, který by nějak zakazoval být gayem nebo lesbou, ale máme jiný zákon, jenž zakazuje takzvanou propagaci homosexuality. A to je důvod, proč jsme se společně s Pavlem Loparevem rozhodli natočit tento dokument,” říká v rozhovoru pro pořad Svět bez obalu Askold Kurov.

Podobné typy zákonů podle něj jen zvyšují homofobii v ruské společnosti. „A my teď opravdu můžeme sledovat, jak se nenávist k těmto lidem skutečně zvětšuje. Takže teď se v Rusku gayové nebo lesby skrývají a o jejich odlišné orientaci vědí pouze jejich nejbližší přátelé nebo příbuzní,“ říká dokumentarista. „V Rusku nemůžete žít jako homosexuál příliš otevřeně. Pokud se to o vás bude vědět, budete mít problémy – kvůli lidem, kteří si myslí, že něco takového je špatné a neakceptovatelné.“

Homosexuálové v Rusku nemají možnost obrátit se o pomoc na psychology, učitele nebo rodiče. „Oni jsou opravdu skoro jako neviditelní. Kdyby například nějaký velmi mladý homosexuál přišel požádat o radu psychologa ve škole, mohl by kvůli tomu mít problémy i sám psycholog. Protože správně by mu měl říct, že na tom být gay není nic špatného, že je to normální. Jenže pokud by něco takového lékař řekl, sám by se vystavil nebezpečí, že by to mohlo být považováno za propagaci homosexuality. A on že porušil zákon,” tvrdí režisér Askold Kurov.

Sám se dostal k informacím o skrytých vězeních pro homosexuály, která existují v Čečensku. „Využívají se pro ně třeba staré policejní stanice, které už policie přestala používat. Tito lidé jsou tam mučeni, zavíráni, a dokonce i zabíjeni. Někdy je za peníze propustí a někdy je předají jejich příbuzným, ale podle tradičních starých čečenských zvyků by příbuzní měli takového člověka sami zabít, aby rodina napravila hanbu, která ji postihla tím, že se v rodině objevil příbuzný s jinou sexuální orientací. A tato hanba musí být očištěna krví toho, kdo ji na rodinu přivolal,” říká Kurov.

Podrobnosti v úvodním rozhovoru. Interview je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované