Hlavní obsah

Natočili jsme, jak v době koronaviru útočí šmejdi

Záhady Josefa Klímy z 9. 4. 2020: Šmejdi útočí i v době koronaviru. Chtějí peníze za služby, které si nikdo neobjednal.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma vymáhá peníze za služby, které si u ní podnikatelé neobjednali. Z pátrání redakce navíc vyplynulo, že za byznysem je zloděj identity.

Článek

„Pán se představil jako právník a že prý jsem údajně neměl zaplacenou fakturu za dodané služby. Chtěl po mně obratem uhradit přes poštovní poukázku částku 15 800 korun. A že když jim to okamžitě nezaplatím, tak to postoupí soudu. Pak už mi vyhrožoval částkami 60 tisíc a víc,“ popisuje živnostník Jiří obsah telefonického rozhovoru, který se odehrál před dvěma týdny.

Jiří v době nouzového stavu řeší především to, jak se udržet nad vodou. Telefonát o údajném dluhu na něj proto zapůsobil jako ledová sprcha. „Vůbec jsem si neuvědomoval, že bych si někdy něco takového sjednal. A hlavně mě zarazilo to, že je to tři roky zpětně. Což… normálně si člověk nepamatuje takhle staré věci,“ dodává.

Podle tvrzení dotyčného právníka si měl pan Jiří před třemi lety objednat u jisté firmy Reterestix webovou prezentaci. A protože za ni nezaplatil, najala si firma jeho, aby částku vymáhal. Dokonce poslal i fakturu, která měla dodat celému příběhu na věrohodnosti.

„Ta faktura neměla žádné účetní náležitosti, které by měla mít. A navíc ta platba měla proběhnout přes Western Union, což je anonymní platba, kterou by v životě nikdo nedohledal. To byla poslední tečka, kdy jsme si uvědomili, že to je stoprocentně podvod,“ líčí syn podnikatele Jakub.

Firma Reterestix sídlí v Hradci Králové. Byla založena už v roce 2013, ale dle dostupných údajů nevykazovala žádnou aktivitu. Na adrese stojí velká administrativní budova a již letmým pohledem na poštovní schránky je jasné, že zde má tzv. papírový domov nejen Reterestix, ale i desítky dalších firem.

Od dubna 2019 je majitelkou a jednatelkou této konkrétní společnosti třiadvacetiletá Nikoleta Petriková ze Slovenska. Žena vystupující pod tímto jménem dokonce osobně obvolává údajné dlužníky. Mluvila i s panem Jiřím. „Ten právník, když volal podruhé, tak mě přepojil na nějakou slečnu nebo paní Nikoletu Petrikovou. A ta prostě razantním stylem – nechcete zaplatit, tak už to má právník, a prostě budeme po vás vymáhat tuhletu částku. Mluvila česky, ale se slovenským přízvukem,“ říká živnostník Jiří.

Jenže jak jsme následně zjistili, jde o podvodnici, která se za Nikoletu pouze vydává. Skutečná Nikoleta Petriková žije v obci Velké Trakany na samém východě Slovenska u hranic s Maďarskem, má tři děti a je zřejmě všechno možné, jen ne podnikatelka. „Ona že by měla být majitelkou firmy? Tak to určitě ne. Ona mluví jen maďarsky, je to sociální případ a má jen základní školu,“ podivila se tajemnice obecního úřadu ve Velkých Trakanech.

Co nám ke svému údajnému podnikání řekla samotná Nikoleta Petriková? Jak se vůbec mohla stát majitelkou české firmy? A najdou se i živnostníci, kteří psychickému nátlaku podvodníků podlehnou?

Podívejte se na celou reportáž. Video je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované