Hlavní obsah

Natočili jsme ministryni Maláčovou, jak si hrála na nezaměstnanou

Neboli Václava Dolejšího: Den s kamerou s hlavní tváří ČSSD, jež ráda provokuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Řeknou o mně, že jsem tupá, protože mám ty školy, na které se oni nedostali,“ říká ministryně práce o svých kriticích.

Článek

Byl to divoký den Jany Maláčové: Na úřadu práce zkoušela, jaké to je, žádat o práci – kvůli dětem chtěla jen něco do 15 hodin. V kladenském domově pro seniory se líbila důchodcům, protože je drsná. Naopak jí vytýkali předsedu Jana Hamáčka, na což nedokázala reagovat. A nakonec se dostala do konfliktu s americkým internetovým obrem, společností Amazon.

Není den, kdy by ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nezaujala nějakým svým novým nápadem. Naposledy to byl předvolební příspěvek důchodcům nebo vyhlášení války robotům, kteří berou práci lidem, a ti by si proto zasloužili jen čtyřdenní pracovní týden.

Devětatřicetiletá politička je místopředsedkyní ČSSD a dnes rozhodně její nejvýraznější tváří. Ráda svými návrhy provokuje. Proto si také vysloužila přezdívku „Venezuela“, kterou se snaží opozice naznačit, jak je rozdávačná.

„Byly doby, kdy jsem jezdila po fabrikách, kde mě vzali učňové ke svým skříňkám a tam měli vylepené moje fotky. A říkali – vy jste naše Venezuela. Ale vážně, když to vezmu z perspektivy, že ta přezdívka má zastřít to, jak to dělám dobře a snažím se lidem pomáhat, tak jsem na ni pyšná,“ říká Maláčová, že jí nevadí přirovnání k latinskoamerické zemi, jež se zhroutila po zavedení „socialismu 21. století“.

Naopak jí vadí, když je kvůli svým názorům vykreslována jako hlupák a zesměšňována. „Já těmhle lidem říkám estetická pravice, které vlastně strašně štve, že mám ty školy, na které oni se nedostali. Oni vidí v sociální demokracii všechny ty stereotypy, že není moderní, že je bez budoucnosti, že neumíme cizí jazyky, že nerozumíme novému světu. O Maláčové se to říct nedá, tak se řekne, že je tupá. To mě strašně štve,“ popisuje své pocity ministryně, jež studovala politologii v německém Frankfurtu a politickou ekonomii na London School of Economics ve Velké Británii.

Podívejte se na další díl pořadu Neboli Václava Dolejšího. Další díly můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované