Hlavní obsah

„Natočili jste reportáž, a tím jste si to celý posr.li!“

Záhady Josefa Klímy: „Natočili jste reportáž, a tím jste si to celý posr.li!“Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy se vrátili k některým příběhům, na které upozornili v roce 2019. Jak se kauzy pohnuly?

Článek

V říjnu 2019 vyhodil podnikatel Daniel Vatrt reportérku Seznamu Marcelu Sobotkovou za dveře své firmy Weldcom energo. Nelíbilo se mu, že se ho před kamerou ptá na to, proč neplatí lidem, kteří pro jeho firmu pracovali, kdy to hodlá udělat a jestli vůbec. Prý neměli domluvenou schůzku.

Následně pak v obsáhlém e-mailu (zde) označil všechny stěžovatele v podstatě za flákače, kteří jen chtějí poškodit jméno jeho firmy a vyžadují peníze, na které nemají nárok.

Ti, kteří pro něj pracovali, však viděli celou věc zcela jinak. „My si jedeme ven vydělat peníze, abychom zabezpečili rodiny. Vezměte si: Já mám dvě děti, manželku, spravujeme barák… Víte, co to je 300 tisíc? Ježíšmarjá! To je strašně moc peněz!“ svěřil se například Michal Úlehla. Jeden ze svářečů, který už řadu měsíců marně čekal na peníze.

Pro Vatrta a jeho firmu pracovali svářeči na zakázce v Německu, a jak tvrdí, za většinu odvedené práce nedostali zaplaceno. Šlo o částky v řádech statisíců korun, což jim způsobilo značné existenční problémy. Snahy jakkoli se domluvit nikam nevedly. Pan Vatrt prý s nimi postupně přestal komunikovat a jejich telefony si zablokoval, aby ho už neobtěžovali.

Už během podzimního natáčení se ukázalo, že podobné zkušenosti s touto firmou popisovali i dělníci najatí pro předchozí zakázky. Doložili jsme, že nevyřešené pohledávky se za firmou Weldcom energo táhnou už dlouho a nemalý je i seznam exekucí. Což mimo jiné znamená, že pokud firma lidem nezaplatí dobrovolně, šance, že z ní něco vymůžou soudní cestou, je nepatrná.

Daniel Vatrt nicméně novinářce z pořadu Záhady Josefa Klímy v e-mailu tvrdil, že se s lidmi hodlá vypořádat. A to v termínu do 30. 11. 2019. Jen prý musí dát dohromady veškeré podklady a propočítat, kolik má komu vyplatit, případně zda nebude po některých dělnících naopak požadovat peníze zpět. Argumentuje totiž tím, že svářeči nedodrželi počty stanovených hodin, práci schválně natahovali a flinkali se a teď chtějí peníze za něco, na co vlastně už nemají nárok.

To ale dělníci odmítají.

Zajímalo nás, zda firma dodržela daný termín a skutečně s lidmi začala věci řešit.

To se však nestalo. A navíc, když se svářeči před námi telefonicky spojili s Danielem Vatrtem a dotazovali se opět na své peníze, dostalo se jim následující odpovědi: „Vy jste si natočili reportáž, tím jste si to posr.li celý, takže teď si to řešte se soudy!“

Více v úvodní reportáži.

Archiv pořadu Záhady Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované