Hlavní obsah

Nátřesk hitů a emocí. Voda (a krev) nad vodou otevírá novou sezónu v Divadle Kalich

Muzikál Voda (a krev) nad vodou na prknech Divadla Kalich.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Láska, napětí i pomsta – a především slavné písně legendární skupiny Elán – to jsou hlavní atributy nového původního muzikálu Voda (a krev) nad vodou. Zářijová premiéra představuje mimo jiné také začátek nové, pro Divadlo Kalich zcela výjimečné sezóny a slibuje divákům nevšední výpravní podívanou.

Článek

„Když jsem se dozvěděl, že budeme v Kalichu zkoušet nový muzikál s písničkami skupiny Elán, tak jsem si říkal: To je škoda, že všechny ty velké hity už byly takzvaně vystříleny v předchozím muzikálu Osmý světadíl, který měl premiéru před osmi lety. Když pak ale režisér Ján Ďurovčík přišel se scénářem a začali jsme korepetovat jednotlivé skladby, tak jsem si uvědomil, kolik skvělých písniček od Elánu jsem dosud neznal. Navíc mají opravdu fantastické texty… Jsou chytré, nechybí jim nápad, mají hloubku a není to žádné klišé,“ říká hned v úvodu našeho rozhovoru představitel titulní postavy Zbyněk Fric. V roli Lukáše se Zbyněk alternuje se svým kolegou – hercem a zpěvákem Romanem Tomešem.

„Také jsem se trochu bál toho, že po tak výrazném úspěchu Osmého světadílu se nám už možná nepovede obsáhnout tu širokou škálu emocí a předat to divákům, tedy alespoň ne na stejné úrovni jako poprvé před lety. Teď mám ale za sebe pocit, že nás to na jevišti baví ještě mnohem víc a i ten prožitek je mnohem intenzivnější,“ svěřil se Televizi Seznam Roman Tomeš. „Písničky od Elánu mě samozřejmě provází od dětství, pro zpěváky a herce jsou samozřejmě nesmírně náročné na zpívání. A největší výzvou pak byla pro mě, pochopitelně, opět slovenština,“ dodává s úsměvem.

V muzikálu Voda (a krev) nad vodou se Tomeš opět potkává (podobně jako v Osmém světadílu) se svojí manželkou Michaelou (alternující se s Marií Křižovou a Mariannou Polyákovou). „Myslím, že Eláni nám takhle pěkně živí tu naši lásku – na jevišti, i tu opravdovou v životě – takže nás to drží nad vodou,“ směje se Michaela Tomešová. „Díky Vodě jsem si teď navíc v divadle konečně vyzkoušela roli dospělé ženy a matky – příběh se totiž odehrává během několika let, takže naše postavy pak na jevišti prochází určitým vývojem.“

V dalších rolích se představí například Jan Kříž, v alternaci s Tomášem Löblem; Jan Tenkrát, dělící se o roli s kolegou Richardem Pekárkem nebo herečka Marika Procházková, alternující se s Nikolou Ciprovou a Annou Vopletalovou. „Pracuji s úžasnými a talentovanými lidmi – ať už jde o herce, zpěváky, taneční company a vůbec celý tým divadla. Vzhledem k tomu, že tvoříme celek, ve kterém nám všem jde o jednu společnou věc – že na konci může být dobrý výsledek, říkám tomu světlo na konci tunelu – dokážeme si během zkoušek i leccos vzájemně odpustit,“ říká režisér, choreograf a spoluautor libreta Ján Ďurovčík.

Vedle známých a časem prověřených hitů (jako například Sestrička z Kramárov, Tisíc a jedenkrát, Kočka, Amnestia na neveru, Tuláci v podchodoch…) se diváci mohou těšit i na zcela novou píseň Vašo Patejdla, napsanou právě pro tento muzikál. Jmenuje se Vinní nevinní – a ještě před premiérou ji většina účinkujících shodně označila za svoji nejoblíbenější skladbu v celém představení.

Premiérou Vody (a krve) nad vodou startuje v pražském Kalichu nová sezóna, jejíž součástí budou také oslavy 20. výročí od založení divadla. „1. listopadu 2019 chystáme premiéru Moliérova Lakomce, v hlavní roli s Pavlem Zedníčkem, který v tento den zároveň oslaví své sedmdesátiny. Takže radost to bude hned dvojitá,“ prozradil ředitel divadla a producent Michal Kocourek.

Zdá se, že na nedostatek emocí (zvláště pak těch příjemných) si příznivci Kalichu letos stěžovat nebudou. Do oslav sice ještě nějaký ten měsíc zbývá, na celou reportáž s ukázkami z nového muzikálu Voda (a krev) nad vodou se ale můžete podívat již teď v našem úvodním videu.

Reklama

Doporučované