Hlavní obsah

Natržené lýtko nebo zhmožděné ledviny, tradiční honba z kopce za sýrem je nebezpečnou zábavou

Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Každoroční soutěž v koulení sýra se odehrála v anglickém Gloucestershire. Desítky soutěžících se snažily co nejrychleji seběhnout kopec a dohonit tak před nimi se koulející sýr.

Článek

„Musíte prostě běžet a snažit se zůstat na nohou.” Tak zní recept na úspěch od Chrise Andersona, jedenadvacetinásobného šampiona v každoročních hrách, při kterých se soutěžící snaží dohonit čtyřkilový bochník sýra koulející se z dvou set metrů dlouhého prudkého kopce.

Taková zábava se však neobejde bez zranění. Zatímco při letošním běhu za sýrem si třicetiletý voják Anderson natrhl lýtkový sval, v roce 2005 si při hrách zlomil kotník a o pět let později si zhmoždil ledviny. Vítězka kategorie žen Flo Early, která v závodu zvítězila již potřetí, si pádem zase přivodila zranění ruky.

Tradiční soutěž v koulení sýra se odehrála v anglickém hrabství Gloucestershire. Na místo se sjeli soutěžící z celého světa. Již tak těžké podmínky ztížil soutěžícím hustý déšť, který před soutěží vytvořil z kopce blátivou skluzavku.

I proto závodům na Coopers Hillu předchází varování, že honba za sýrem je nebezpečnou aktivitou a soutěžící se tak události účastní pouze na vlastní nebezpečí. Výherci si jako trofej domů odnesli známý sýr Double Gloucester. Anderson však uvedl, že on sám má rád pouze obyčejný čedar.

Reklama

Související témata:

Doporučované