Hlavní obsah

Náušnice pro miminko – jak to chodí při jejich „nastřelení“ a deník půlročního miminka

Nastřelovací pistole ucho miminka rychle a téměř bezbolestně propíchne a zároveň nasadí náušnici.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy a v něm deník dnes už půlročního miminka i tip, kdy, kde a jak dát holčičce náušnice. A také jedno varování před „blbými větami“ z okolí.

Článek

Uši propíchnout a nejlépe hned v porodnici – tak na tuhle zastaralou praktiku zapomeňte. Píchání uší vystřídalo nastřelení, které je pro miminko daleko šetrnější a ucho se po něm mnohem lépe hojí. A rozhodně se už tolik nespěchá.

„Optimální doba je tak kolem čtvrtého, pátého měsíce,“ říká Lenka Marie Šperlová z Nastřelování náušnic Bany s tím, že první tři měsíce ouška ještě rostou a navíc se uvolní, protože po porodu mohou být trochu „přeleželá“.

Starší miminko také snáz udrží pozornost při takzvaném tečkování – tedy označení místa, kde náušnice budou. To většinou zabere nejvíc času – každé ucho bývá jinak veliké a je potřeba několikrát vše přeměřit a změřit akupunkturní body.

Samotné nastřelení je pak otázka vteřin. A miminka se, stejně jako půlroční Eda, většinou rozbrečí ještě před ním - rodiče je totiž musí pevně stisknout. Během chvilky je ale po pláči.

A ještě jedna zastaralá praktika, která už dávno neplatí – pro ošetření uší se nepoužívá líh a náušnice se nijak neprotáčí.

Kdy jste dali dětem náušnice vy? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře nebo na Instagramu @Mamablog_eda.tob.

Reklama

Související témata:

Doporučované