Hlavní obsah

Navalného násilím vytáhli z budovy, prořezali se mu do kanceláře

„Navalnyj byl s použitím síly odveden. Nekladl odpor. Ostatní byli propuštěni,” uvedla Navalného mluvčí Jarmyšová.

Reklama

Ruská policie ve čtvrtek násilím vytáhla z kanceláře vůdce ruské opozice Alexeje Navalného. Podle původních zpráv byl Navalnyj zadržen, na Twitteru ale sám oznámil, že ho policisté jen násilím odvlekli z budovy. Stalo se tak během razie v moskevské kanceláři Navalného Fondu boje s korupcí (FBK). Navalnyj ještě ve středu otevřeně kritizoval odjezd opozičního aktivisty Ruslana Šavedinova na sever země, podle něj je mimo Moskvu nedobrovolně.

Článek

„Navalnyj byl zadržen s použitím síly a odveden. Nekladl odpor. Ostatní byli propuštěni,” uvedla původně Jarmyšová. Na Twitteru zveřejnila také záběry, jak policie prořezává dveře, aby se do kanceláře k Navalnému a jeho spolupracovníkům dostala. Sám Navalnyj ale na Twitter napsal, že ve vězení není, jen ho „z nějakého důvodu” policie násilím odvlekla. Dodal také, že během razie policie zabavila většinu dokumentů.

Navalnyj navíc ve středu obvinil ruské úřady z toho, že „unesli” ruského opozičního aktivistu Ruslana Šavedinova. Toho v pondělí 23. prosince odvezli dva tisíce kilometrů od Moskvy, do Nové země, v Archangelské oblasti na severu, kde se nachází vojenská základna, na které má sloužit. Podle Navalného je ale třiadvacetiletý aktivista na základně nedobrovolně.

Opoziční politici volají po Šavedinově propuštění a označují ho za politického vězně. Podporovatelé opozice vyrazili s cedulemi, na kterých stálo „Šťastný Nový rok 1937”, to odkazuje na stalinské čistky.

Alexej Navalnyj založil protikorupční FBK v roce 2011. Výsledkem vyšetřování, které vedl, byly články, v nichž ze zneužití moci a osobního obohacování obvinil mimo jiné premiéra Dmitrije Medveděva, šéfa ruské Národní gardy Viktora Zolotova nebo prezidentského mluvčího Dmitrije Peskova.

V listopadu letošního roku rádio Echo Moskvy ohlásilo, že FBK podal žalobu na prezidenta Vladimira Putina kvůli podezření z neplnění ústavních povinností. Putin podle žaloby nedokázal protikorupční fond ochránit před trestním stíháním a také toleroval porušování ústavních záruk svobody slova.

FBK se dlouhodobě potýká s problémy ze strany ruských úřadů. Letos v srpnu fond oznámil, že všechny jeho účty byly zablokovány a že ruská kriminální ústředna zahájila jeho trestní stíhání kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Počátkem listopadu moskevský soud schválil rozhodnutí ruského ministerstva spravedlnosti označovat Navalného protikorupční organizaci za takzvaného zahraničního agenta financovaného z ciziny. Navalnyj to kritizoval s tím, že ruské úřady se jeho fondu bojí, protože odhaluje korupci mezi představiteli státní moci.

Reklama

Doporučované