Hlavní obsah

Navalného otrávili agenti ruské FSB, naznačují nová odhalení

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Investigativní novináři z webových portálů Bellingcat, CNN, The Insider a Der Spiegel odhalili, kdo nejspíš stál za otravou ruského opozičníka Alexeje Navalného. Podle nich ukazují mobilní data na agenty ruské tajné služby FSB.

Článek

Vše začalo letos 20. srpna, když se ruskému opozičnímu předákovi Alexejovi Navalnému udělalo špatně na palubě letadla, které směřovalo ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku, kde Navalného hospitalizovali v tamní nemocnici. I přesto, že upadl do kómatu, ruští doktoři údajně nenašli důkazy o jeho otravě. Navalnyj pak musel být kvůli vážnému stavu převezen do berlínské kliniky Charité. Po přesunu do Německa se potvrdila slova jeho spolupracovníků, kteří byli přesvědčeni o jeho otravě. Němečtí lékaři prohlásili, že v jeho organismu našli stopy po otravě inhibitory cholinesterázy.

Německá kancléřka Angela Merkelová nakonec informovala o tom, že k jeho otravě byla použita ruská nervově paralytická látka ze skupiny novičok. I přesto, že použití novičoku potvrdily další nezávislé zahraniční laboratoře a vrcholní evropští představitelé žádali od Moskvy odpovědi, ruský prezident Vladimir Putin dodnes nevidí důvod pro zahájení vyšetřování a obvinění odmítá.

Investigativní novináři z webového portálu Bellingcat, ve spolupráci s CNN, ruským webem The Insider a německým týdeníkem Der Spiegel, přišli s důkazy, které ukazují, že do Navalného otravy byli s největší pravděpodobností zapleteni agenti z ruské tajné služby FSB (Federální služba bezpečnosti). Během rozsáhlého vyšetřování zkoumali mobilní data a dospěli k závěru, že tajní agenti sledovali Navalného už od roku 2017.

Pronásledování ruského opozičníka mělo začít poté, co oznámil svůj záměr kandidovat na prezidenta. Agenti tajné jednotky FSB, která se specializuje na práci s jedovatými látkami, sledovali Navalného na nejméně 30 letech a v 17 městech. Podle investigativců je dokonce možné, že došlo i k dřívějším pokusům Navalného otrávit, včetně jednoho v Kaliningradu.

Do roku 2018 měli zpravodajci značně amatérské krytí. Nejdříve používali svá vlastní jména, posléze začali používat příjmení svých manželek. Datum narození si mnohdy upravili jen o jeden rok. Někteří poté přijali falešnou totožnost. Novináři využili ve vyšetřování i uniklá data z vládních databází, která zahrnují vše od čísel SPZ až po detailní informace z pasů.

Investigativní novináři identifikovali tři členy sledovacího komanda, kteří s Navalným cestovali do Tomsku. Na místě pak působilo pět dalších operativců FSB, z nichž někteří cestovali také do Omsku, kde byl Navalnyj posléze hospitalizován. Těmito agenty, z nichž dva cestovali pod krycí identitou, jsou Alexej Alexandrov (40), Ivan Osipov (44) – oba lékaři – a Vladimir Panajev (40). Příslušníci tajné jednotky spolu měli podle mobilních dat komunikovat celou dobu Navalného cesty po Sibiři, s nápadnými komunikačními špičkami těsně před otravou a také v nočních hodinách, kdy Navalnyj opustil hotel a zamířil na letiště v Tomsku.

V rámci vyšetřování novináři odhalili důkazy i o existenci tajného programu chemických zbraní provozovaného členy FSB. Z analyzovaných dat vyplývá, že program probíhá pod krytím zvláštní jednotky Kriminalistického institutu FSB, který sídlí v Moskvě. Jednotka má sice svou oficiální činnost – je pověřena forenzním vyšetřováním teroristických činů a prevencí technologické kriminality, ale jednou z jejích klíčových rolí je i poskytování krytí podjednotce zahrnující přibližně 15 agentů se zkušenostmi s chemickými a biologickými zbraněmi.

Zdá se, že tato podjednotka se zodpovídá vědci Stanislavovi Makšakovi, který dříve pracoval v ruském programu vojenských chemických zbraní v Šichanech, kde byla původně vyvinuta nervově paralytická látka novičok. Mobilní data podle novinářů také naznačují, že pokyn k srpnovému pokusu o otravu přišel z nejvyšších pater Kremlu.

Data také ukazují, že v týdnech před otravou komunikovali Makšakov a Vladimir Bogdanov, velitel Centra pro speciální vybavení FSB, se specialisty na nervově paralytické látky. Bogdanov navíc 2. července hovořil s vysoce postaveným úředníkem z Kremlu.

Hned následujícího dne odjel Navalnyj s manželkou na dovolenou poblíž Kaliningradu, kde je sledovali agenti FSB. Po návratu z dovolené se Julii udělalo špatně, příčina nemoci však nikdy nebyla vysvětlena. Podle CNN se příznaky, kterými trpěla, tedy vyčerpání a dezorientace, podobají symptomům otravy z nízké dávky paralytické látky.

Po kaliningradské dovolené ukazují data mobilních telefonů nejméně dvou desítek ruských úředníků prudký nárůst komunikace. Zhruba o měsíc později byl Navalnyj otráven v Tomsku, přičemž dodnes se neví jak. Zda to bylo z koktejlu, který ochutnal v hotelovém baru, či z povlečení nebo ručníků. Spekuluje se také o čaji, který vypil na letišti. Odborníci na nervové látky tvrdí, že útočníci nasadili dříve nepoužívanou variantu novičoku, pravděpodobně A242 nebo A262.

Následoval kolaps v letadle, nouzové přistání, nemocnice v Omsku a převoz do Německa, které posléze potvrdilo opozičníkovu otravu. Data ukazují, že krátce po nouzovém přistání letadla opět prudce narostla komunikace mezi vedením FSB a dvěma agenty, kteří Navalného na cestě sledovali.

Velká míra komunikace byla zaznamenána také před Navalného převozem do Německa, kde se poté potvrdilo, že byl skutečně otráven. Podle Bellingcatu a CNN ze zaznamenané komunikace, kterou analyzovali, vyplývá jasné zapojení ruských agentů FSB.

Rusko do dnešních dnů odmítá veškerá obvinění a Vladimir Putin nedávno opět uvedl, že nevidí důvod k vyšetřování otravy. Bellingcat již v minulosti odhalil důkazy o tom, že ruská vojenská zpravodajská agentura – GRU – byla odpovědná za otravu Sergeje a Julie Skripalové ve Velké Británii. A to právě novičokem.

Reklama

Doporučované