Hlavní obsah

Navalnyj poslal první fotku z nemocnice. Chce zpátky do Ruska

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj s manželkou Julií.

Reklama

aktualizováno •

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj byl odpojen od plicního ventilátoru. Díky tomuto zlepšení je nyní schopen na krátké časové úseky opustit nemocniční lůžko. O pokroku informovali němečtí lékaři.

Článek

Po konzultaci s Navalným i jeho manželkou zveřejnila berlínská nemocnice Charité zprávu, ve které informuje o jeho zlepšujícím se stavu. Němečtí odborníci ovšem už dříve varovali, že je stále příliš brzy mluvit s jistotou o plném zotavení. Probuzení z lékařsky vyvolaného kómatu a schopnost chůze jsou ovšem pozitivní znamení, píše britský list The Guardian.

„Neplánuje zůstat v exilu v Německu. Chce zpátky domů, do Ruska, a chce pokračovat ve své misi,“ cituje list The New York Times pondělní slova německého vysoce postaveného bezpečnostního úředníka, který informace o Navalného plánech poskytl pod podmínkou anonymity. „Plně si uvědomuje svůj stav, plně si uvědomuje, co se stalo, a plně si uvědomuje, kde je.“

V úterý Navalnyj poslal do světa přes svůj instagramový účet i první fotku z nemocnice. „Ahoj, tady je Navalnyj. Stýská se mi po vás. Zatím ještě nemůžu skoro nic dělat, ale včera jsem zvládal dýchat sám celý den,“ napsal opozičník v popisku fotografie.

V Berlíně se Navalnyj ocitl dva dny poté, co se mu 20. srpna udělalo na palubě letadla letícího ze sibiřského Tomsku do Moskvy zle. Letoun tak nouzově přistál ve městě Omsk a Putinův kritik byl převezen do nemocnice. Po přesunu do Německa byla později potvrzena slova jeho spolupracovníků, kteří byli přesvědčeni o jeho otravě.

Navalnyj strávil s ventilátorem více než tři týdny. Začátkem tohoto měsíce pak německá kancléřka Angela Merkelová informovala o tom, že k jeho otravě byla použita ruská nervově paralytická látka ze skupiny Novičok. Kancléřka i další světoví lídři tak volají po odpovědích ze strany Ruska.

Zjištění o otravě Novičokem, který vyvinul Sovětský svaz, už potvrdily také další specializované laboratoře, a to ve Švédsku a Francii, jak v pondělí informovala německá vláda.

„Můžeme potvrdit, že máme stejné výsledky jako německá laboratoř. To znamená, že není pochyb o tom, že jde o dané látky,“ uvedl pro švédskou agenturu TT Asa Scott ze Švédské agentury pro obranný výzkum.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se kvůli záležitosti s Navalným v pondělí ráno spojil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Elysejský palác pak ve své zprávě informoval nejen o potvrzení užití látky ze skupiny Novičok, ale také o prezidentově vyjádření hlubokého znepokojení ohledně trestného činu, který byl spáchán.

Kreml o hovoru hlav států uvedl, že Putin zdůraznil „nevhodnost neopodstatněných obvinění vůči ruské straně“ a také požadavek, aby Německo Rusku předalo veškeré analýzy a vzorky. Putin pak rovněž vyzval ke společné práci německých a ruských lékařů, informuje agentura AP.

„Odvažují se zpochybňovat profesionalitu našich doktorů a vyšetřovatelů. Arogance a pocit vlastní neomylnosti už jsme v Evropě viděli dříve a důsledky byly velmi smutné,“ uvedl pro televizi RTVI ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ten navíc obvinil Západ, že daný incident využil jako záminku k zavedení nových sankcí proti Moskvě. Nechal se také slyšet, že Navalného život zachránila mimo jiné i rychlá akce tamních lékařů.

Podle ruských lékařů, kteří se o Navalného starali v omské nemocnici, nebyly v jeho těle stopy po jedu. Zároveň varovali před jeho převozem do jiné země, o který usilovali jeho blízcí a který po příletu do Ruska schválili němečtí odborníci.

Reklama

Doporučované