Hlavní obsah

Navalnému posilují ochranku, panují obavy o jeho bezpečnost

Foto: Profimedia.cz

Ruský nejvýraznější opozičník Alexej Navalnyj.

Reklama

Stav otráveného ruského opozičníka Alexeje Navalného se zlepšuje. Německá policie se tak rozhodla zpřísnit bezpečnostní opatření v berlínské nemocnici Charité, kde se politik zotavuje.

Článek

Berlínská kriminální policie se rozhodla posílit ochranku v blízkosti Alexeje Navalného. S informacemi přišel německý Der Spiegel ve spolupráci s investigativci z Bellingcatu. Nasazeno bylo více lidí a také se zpřísnily kontroly těch, kteří se mohou dostat do blízkosti nejvýraznějšího ruského opozičníka.

Alexej Navalnyj byl 20. srpna otráven na ruské Sibiři, když se vracel do Moskvy. Jeho letadlo muselo nouzově přistát a politik byl okamžitě hospitalizován. Poté, co se ho na nátlak Německa i Navalného ženy povedlo převést do německé nemocnice, potvrdily se spekulace o tom, že byl otráven. Navíc němečtí lékaři ve spolupráci s německou armádou zjistili, že se jednalo o nervově paralytickou látku ze skupiny novičok. Tu vyvíjel Sovětský svaz.

Ode dne, kdy byl otráven, drželi lékaři Navalného v umělém spánku, v pondělí ho probudili. Podle berlínské kliniky byl schopen reagovat na verbální podněty. Podle původních prognóz se Navalnyj už z kómatu neměl probrat. Der Spiegel a Bellingcat tvrdí, že už je po pár dnech Navalnyj schopný mluvit a že si zřejmě pamatuje i události těsně před otravou. Kvůli obavám z toho, že by se ti, kteří za útokem stojí, mohli pokusit politika ohrozit, se německá policie rozhodla zesílit ochranku.

Navalného mluvčí ovšem informace o prudkém zlepšení stavu upravuje. Podle ní je politik sice při vědomí a reaguje, informace v německých médiích jsou však nepřesné a přehnané.

Německo-rusko-italsko-americká přestřelka

Moskva nařčení z otravy odmítá, tvrdí, že ruští lékaři u Navalného neprokázali žádné tomu nasvědčující látky v krvi. Německo však začalo na Rusko vyvíjet nátlak a žádá důkladné vyšetření. Kancléřka Angela Merkelová i ministr zahraničí Heiko Maas pohrozili ukončením německo-ruského projektu na výstavbu nového plynovodu Nord Stream II.

Ve středu se v Moskvě sešel německý velvyslanec a ruský ministr zahraničí Lavrov. Ten Německu vzkázal, že pokud bude Berlín nadále odmítat předat Moskvě informace o daném případu, bude to ruská strana považovat za „nepřátelskou provokaci“, která „ponese následky“. Stejný den ruské ministerstvo zahraničí kritizovalo G7 za „masivní dezinformační kampaň“, neboť skupina začala jednat o uvalení sankcí na Ruskou federaci.

Do diplomatické přestřelky se ve středu večer zapojil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. „Je tu velká šance, že to šlo přímo od nejvyšších ruských politických pater,“ řekl Pompeo v rozhlasovém rozhovoru. Řekl, že Spojené státy a jejich evropští partneři dohromady chtějí, aby Rusko „přijalo odpovědnost“. Zmínil také, že se americké úřady pokusí identifikovat ty, kteří otravu Navalného způsobili.

Pompeo se tak vyjádřil navzdory výroku prezidenta Donalda Trumpa z minulého týdne. Ttrump tvrdil, že dosud neviděl žádný důkaz toho, že byl ruský opozičník opravdu otráven.

Ve čtvrtek se do celého problému zapojila také Itálie. Tamní premiér Guiseppe Conte řekl, že se mu ruský prezident Putin svěřil se záměrem zřídit skupinu, která by měla vyšetřit Navalného otravu. „Spolupráce je nejlepším způsobem, jak zabránit tomu, aby tato dramatická událost měla negativní dopad na vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem,“ řekl Conte v italském listu Il Foglio.

Mluvčí Kremlu Peskov však později informaci dementoval s tím, že se jedná o nedorozumění, a zopakoval, že Moskva nevidí důvod, proč zahájit vyšetřování.

Reklama

Doporučované