Hlavní obsah

V těle Navalného jsme našli stopy po otravě, řekli němečtí lékaři

Foto: Profimedia.cz

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj v péči německých zdravotníků.

Reklama

aktualizováno •

Test u ruského opozičníka Alexeje Navalného indikuje otravu jedem, uvedli lékaři z berlínské nemocnice. Informovala o tom agentura AFP. Merkelová žádá Moskvu o vyšetření otravy Navalného.

Článek

Testy podle německých lékařů „indikují otravu jedem“. Navalnyj nicméně už není v přímém ohrožení života.

Berlínská klinika Charité ve svém prohlášení uvedla, že tým lékařů, který o Navalného pečuje, našel v jeho těle stopy látky potlačující cholinestarázu.

„Klinické nálezy nasvědčují intoxikaci látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. Konkrétní látka ještě není známa,“ uvedla nemocnice v tiskovém prohlášení. Určí ji další rozbory.

„Působení toxické látky, tedy inhibitoru cholinesterázy, bylo prokázáno několikrát a v nezávislých laboratořích,“ dodala Charité.

Inhibitory cholinesterázy jsou látky, které mohou zvýšit komunikaci mezi nervovými buňkami v mozku a někdy se používají k dočasnému zlepšení či stabilizaci stavu pacientů s demencí, uvedla agentura Reuters. Vedlejšími účinky takové léčby jsou podle ní mimo jiné zvracení, svalové křeče, bolesti hlavy a halucinace. Některé druhy pesticidů rovněž využívají inhibitorů cholinesterázy, proto mohou být pro lidské zdraví toxické.

„Pacient je na jednotce intenzivní péče a stále je v indukovaném kómatu. Jeho zdravotní stav je vážný, ale v současné době nehrozí jeho životu žádné akutní nebezpečí,“ uvedla nemocnice. Navalného chrání podle německých úředníků speciální ochranka.

„Bylo zřejmé, že po jeho příjezdu musela být přijata ochranná opatření,“ řekl novinářům tiskový mluvčí Angely Merkelové Steffen Seibert. „Koneckonců, je to pacient, který byl pravděpodobně otráven.“

Německá vláda doposud nevylučovala, že Navalnyj byl otráven. Moskva musí plně a nade vší pochybost vyšetřit okolnosti zdravotního kolapsu předáka ruské opozice Alexeje Navalného, v jehož těle lékaři v Německu našli stopy otravy. Ve společném prohlášení to dnes uvedla německá kancléřka Angela Merkelová a šéf německé diplomacie Heiko Maas.

„Zodpovědní musí být vypátráni a musí se zodpovídat,“ uvedli Merkelová s Maasem.

Nález lékařů v Berlíně je tak v rozporu s tvrzením jejich ruských kolegů. Ti podle listu Kommersant otravu vyloučili a za důvod zdravotního kolapsu označili poruchu metabolismu.

Berlínští lékaři Navalnému na základě laboratorního nálezu podali atropin, který se používá například jako protijed na otravu nervovými plyny a organofosfátovými insekticidy a herbicidy. Prozatím není vyloučeno, že Navalnyj bude trpět trvalými následky, poškozena může být například jeho nervová soustava.

44letý ruský opozičník a výrazný odpůrce prezidenta Vladimira Putina byl v bezvědomí nejprve minulý týden přijat v nemocnici v Omsku, kam ho přepravila sanitka poté, co se mu při letu z města Tomsk udělalo nevolno. Jeho tisková mluvčí posléze uvedla, že měl příznaky otravy.

Navalnyj byl poté uveden do kómatu na jednotce intenzivní péče a připojen na ventilátor. Tým opozičního lídra přivolal do nemocnice policii, aby událost vyšetřila. Lékaři, kteří Navalného v Rusku ošetřovali, nejprve oddalovali sdělení výsledků, posléze hovořili o nízké hladině cukru v krvi a o přítomnosti alkoholu v moči.

Bránili také jeho převozu do berlínské nemocnice s tím, že by ho nemusel přežít. Speciální tým německých lékařů vyslaný na zkontrolování stavu Alexeje Navalného poté v Omsku rozhodl, že je pacient schopen transportu do Berlína. Navalnyj přistál v Berlíně v sobotu ráno.

Reklama

Doporučované