Hlavní obsah

Navalnyj je v kómatu. Podle mluvčí byl otráven

Foto: ČTK

Alexej Navalnyj.

Reklama

aktualizováno •

Ruský opoziční aktivista a kritik režimu Vladimira Putina je v kómatu v nemocnici v Omsku. Jeho stav je stabilizovaný, ale vážný. Údajně byl otráven.

Článek

Alexej Navalnyj byl ve čtvrtek ráno na cestě letadlem do Moskvy ze sibiřského města Tomsk, když se mu udělalo nevolno. Letadlo proto nouzově přistálo v Omsku, kde byl okamžitě převezen do nemocnice. Opoziční lídr má příznaky otravy, uvedla jeho mluvčí Kira Jarmyšová na sociální síti Twitter.

„Řekl mi, že se necítí dobře, a požádal mě o ubrousek, potil se. Mluvila jsem s ním, potom k nám přijel vozík s vodou; zeptala jsem se ho, jestli mu voda pomůže, řekl, že ne. Následně odešel na záchod, kde omdlel,“ uvedla Jarmyšová pro ruskou rozhlasovou stanici Echo Moskvy.

Navalnyj je momentálně v kómatu na jednotce intenzivní péče a byl připojen na ventilátor. Jeho tým do nemocnice zavolal policii, uvedla Jarmyšová. Policistů je podle ní nyní v nemocnici více než doktorů, vyžadují možnost prohledat Navalného osobní věci.

Doktoři nejdříve posunuli sdělení výsledků testů o dvě hodiny, ty měly původně přijít ve 12 hodin tamního času. Podle nejnovějších informací již ale proběhlo oficiální vyjádření zástupce zdravotnického zařízení k novinářům, přesná diagnostika ale nezazněla, příčin prý může být mnoho.

„Stav je stabilizovaný. Pokračuje intenzivní léčba. Lékaři pracují na záchraně jeho života,“ zaznělo během skromné tiskové konference. Diagnóza by podle mluvčí Jarmyšové mohla přijít později během dne, zatím se ale nic nezměnilo.

Vyjádření lékaře omské nemocnice ke stavu Navalného.Video: Radio Free Europe

„Vyhýbavá reakce lékařů pouze potvrzuje, že se jedná o otravu. Před dvěma hodinami byli připraveni sdílet jakékoli informace a nyní jasně hrají o čas a neříkají, co vědí,“ informuje Jarmyšová o situaci v nemocnici, kam už dorazila i Navalného žena Julia. Ta ovšem zatím k pacientovi nemůže, její pas pro ně není potvrzením manželství.

Spolu s ní do Omsku podle všeho vyrazila i dlouholetá osobní lékařka Navalného, Anastasija Vasiljevová. Doktoři z tamní nemocnice s ní již dříve nechtěli komunikovat, uvedla to ve svém příspěvku na sociální síti. Tyto potíže navíc stále přetrvávají, hlavní lékař na nově příchozí nemá čas.

Web Meduza v průběhu dne přinesl rozhovor s jiným z kritikovo doktorů, Jaroslavem Ašikminem. Ten uvedl, že zahájili snahu o převoz Navalného do některé z evropských nemocnic, kde se věnují toxikologii. Spojení prý dosud navázali se Štrasburkem a Hannoverem.

Navalného tým věří, že jed se k aktivistovi dostal v čaji. „Bylo to to jediné, co ráno pil. Doktoři říkají, že toxin se kvůli horké tekutině rychleji vstřebal,“ píše mluvčí.

Na sociálních sítích se již objevila fotografie, která zachycuje nakládání Navalného do sanitky. Dostupné je i video pořízené po přistání, kde je možné vidět záchranáře procházející uličkou letadla, v pozadí je možné slyšet aktivistův křik.

Mluvčí dodala, že jeden pokus o otravu už má Navalnyj za sebou. Loni v srpnu politik musel být převezen do nemocnice z věznice, kde si odpykával 30denní trest za „opakované porušení pravidel pořádání demonstrací“. Podle lékařů ale šlo o „prudkou alergickou reakci“.

Navalnyj je vůdčí osobnost ruské liberální opozice a bojovník proti korupci. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady mezi lety 2012 a 2014 bylo politicky motivované.

Reklama

Doporučované