Hlavní obsah

Navalnyj mohl být otráven Novičokem, tvrdí němečtí investigativní novináři

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj mohl být podle německých novinářů otráven Novičokem.

Reklama

Jedem, který způsobil otravu předáka ruské opozice Alexeje Navalného, mohl být Novičok. Napsal to dnes německý magazín Der Spiegel, který na případu spolupracoval s investigativním webem Bellingcat.

Článek

Čtvrteční kolaps Navalného v letadle z Tomsku připomíná podle německého týdeníku svým průběhem otravu bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva, který byl podle bulharské prokuratury v dubnu 2015 otráven „neidentifikovanou organofosforovou látkou“. Prokuratura tehdy uvedla, že Bulharsko v témže roce třikrát navštívil Rus jménem Sergej Fedotov, a to v i době, kdy byl otráven Gebrev.

Ruský portál Fontanka označil Fedotova za agenta ruské vojenské tajné služby GRU a za osobu podezřelou i v případu otravy bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Ten byl podle britských vyšetřovatelů v roce 2018 otráven nervově paralytickou látkou Novičok, za pachatele byli označeni agenti GRU. Bulharský zbrojař po incidentu v Salisbury uvedl, že se domnívá, že látka použitá proti němu byla podobná Novičoku. Gebrev i Skripal otravu přežili, byť s vážnými zdravotními problémy.

Podle německého týdeníku navázali němečtí lékaři v případu Navalnyj kontakt se svými bulharskými kolegy, kteří vyšetřovali otravu Gebreva. Považují totiž za možné, že otravu v obou případech způsobila stejná látka.

Navalnyj, který byl z Ruska převezen na léčení do Německa, je už téměř týden v kómatu. Lékaři berlínské kliniky Charité oznámili, že stopy v jeho organismu naznačují možnost otravy. Konkrétní látka, která intoxikaci způsobila, zatím ale známa není. Nálezy prý nasvědčují intoxikaci látkou brzdící účinek cholinesterázy, což je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v organismu, a je tak klíčový například při probouzení, soustředění pozornosti a při mnoha dalších procesech.

Mezi takzvané inhibitory, tedy látky, které způsobují snížení aktivity enzymu, v tomto případě cholinesterázy, patří sarin a další nervové látky, včetně Novičoku. Ruští lékaři ale vyloučili otravu s tím, že v krvi ani v moči nenašli stopy žádných toxinů. Osoby otrávené inhibitorem cholinesterázy trpí nadměrnou tvorbou slin a dýchacími problémy, nemohou tak bez pomoci normálně dýchat. Bez ošetření pak může taková otrava způsobit ochrnutí, záchvaty a nakonec až smrt, píše Deutsche Welle. Toxické inhibitory cholinesterázy se vyskytují v hadím jedu, insekticidech, ale také v chemických zbraních, jako jsou sarin a VX.

Zdravotnický personál tak musí především zajistit, aby u pacientů nedošlo k poškození jejich dýchacích svalů. Z tohoto důvodu byl Navalnyj okamžitě umístěn na umělou plicní ventilaci. Lékaři následně takto postiženým pacientům podávají atropin, tedy alkaloid, který v případě otravy nervovými plyny nebo například organofosfátovými insekticidy slouží jako protijed.

Atropin se vyskytuje v rostlinách z čeledi lilkovitých, kam patří například rulík zlomocný nebo durman obecný. Tento alkaloid, přestože sám může způsobit otravu, v tomto případě působí paradoxně jako protijed. Má totiž opačné účinky než inhibitory cholinesterázy, například výrazně snižuje produkci slin. Atropin se také používá k odstranění křečí hladkého svalstva a k léčení Parkinsonovy choroby.

Reklama

Doporučované